Titlurile zilei

Primarul Mihai Chirica rămâne fără funcție, nu poate părăsi țara! Politicienii, după decizia DNA: ”Marele «erou» a căzut de pe cal”

Publicat: 05 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul Mihai Chirica rămâne fără funcție nu poate părăsi țara Politicienii după decizia DNA Marele erou a căzut de pe cal
Procurorii DNA au anunțat ieri că Mihai Chirica nu-și mai poate exercita funcția de primar pentru următoarele 60 de zile, după ce a fost pus sub control judiciar

Primarul Mihai Chirica a primit interdicţia de a-şi exercita funcţia în următoarele două luni. Procurorii DNA Iași l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a intra în Palatul Roznovanu. În această perioadă, Primăria Iași va fi condusă de către viceprimarul Daniel Juravle

Cutremur în Primăria Iași! Mihai Chirica are interdicţia de a-şi exercita funcţia de primar în următoarele două luni. Asta, după decizia luată ieri, 04.02.2022, de reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași, de punere a acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. În această perioadă, Primăria Iași va fi condusă de către viceprimarul Daniel Juravle.

DNA Iași l-a lăsat pe primarul Mihai Chirica fără funcție

Procurorii au explicat și cum s-a ajuns ca primarul Mihai Chirica să se aleagă cu control judiciar, dar și cu interdicția de a ocupat funcția pentru următoarele 60 de zile. Ancheta a vizat un dosar de urbanism cu un bloc din cartierul Tătărași.

„Procurorii din cadrul DNA Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 4 februarie 2022, față de inculpatul Mihai Chirica, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției. În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției”, au precizat ieri, 04.02.2022, reprezentanții DNA.

Ce au spus procurorii anticorupție despre situația lui Mihai Chirica?

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt potrivit căreia primarul Mihai Chirica, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus / semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, cu nerespectarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

„Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării / extinderii construcției, datat 10 octombrie 2018, emis de Municipiul Iași. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 variante diferite din punct de vedere al conținutului său al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil”, au mai spus procurorii anticorupție.

Cutremur în Primăria Iași: Mihai Chirica are calitate de inculpat

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mihai Chirica trebuie să respecte o serie de obligații, respectiv să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta (cea de primar – n.r.).

„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpatului Mihai Chirica și suspectului Gabriel Vasile Harabagiu li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală. În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane. Facem precizarea că, punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au încheiat reprezentanții DNA.

Primarul Mihai Chirica va contesta în instanță decizia anchetatorilor

Așadar, Mihai Chirica nu își poate exercita atribuțiile pentru o perioadă de 60 de zile, ca urmare a măsurii controlului judiciar luate de procurorii DNA. Până la reluarea atribuțiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.

„În funcție de decizia instanței, voi hotărî ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele și la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăția în această speță și în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzații. Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democrației și statului de drept, nu voi renunța să îmi fac datoria de cetățean ales al ieșenilor!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Reacția avocatului lui Mihai Chirica

La rândul său, avocatul care îl reprezintă pe Mihai Chirica a susținut că măsura va fi contestată în instanță cu certitudine.

„Cu siguranță vom contesta măsura controlului judiciar luată în cazul clientului meu. Domnul primar a dat declarații, a explicat situația de fapt, se consideră nevinovat și calea pe care o avem la îndemână în momentul de față este să mergem în instanță și să contestăm această măsură. În acest weekend vom depune contestația. Probabil că, la începutul săptămânii viitoare, va fi soluționată această contestație, depinde de instanță”, a precizat avocatul Daniel Atasiei.

Viceprimarul Daniel Juravle devine primar interimar

În următoarele 60 de zile, Primăria Iași va fi condusă de către viceprimarul Daniel Juravle. Acesta va ocupa funcția de primar interimar

. ”Am luat act de cele prezentate în spațiul public. Alături de colegii mei, ne vom asigura că activitatea Primăriei municipiului Iași nu va fi afectată. Trebuie să lăsăm justiția să lămurească lucrurile și să privim cu optimism înainte. Proiectele continuă, administrația publică locală își desfășoară activitatea în condiții normale și este prezentă pentru a răspunde nevoilor cetățenilor”, a spus viceprimarul Daniel Juravale.

Și Mihai Chirica a fost primar interimar în perioada 2015-2016, după ce Gheorghe Nichita, fostul edil, nu și-a mai putut exercita funcția, tot din cauza problemelor cu justiția. În plus, cei doi au fost trimiși în judecată în dosarul ”Skoda”.

Reacția conducerii PNL Iași

Conducerea PNL Iași a susținut că primarul Mihai Chirica este suspendat din toate funcțiile pe care le avea în partid. În plus, deputatul Aexandru Muraru, actualul lider al PNL Iași, a susținut că filiala nu vrea să comenteze acțiunea procurilor.

”Am luat act de decizia procurorilor și de măsurile impuse. PNL nu comentează acțiunile justiției, avem încredere în instituțiile statului. Orice persoană care ocupă funcții publice trebuie să se supună rigorilor legii, oricine se dovedește a fi încălcat legea trebuie să răspundă. Domnul Mihai Chirica este suspendat din toate funcțiile din PNL, încă din primăvara anului trecut”, a spus Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.

Politicienii din tabăra PSD: ”E un sfârșit de partidă pentru Chirica”

Deputatul Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași, a arătat că problemele primarului Mihai Chirica au adus o imagine negativă orașului și că lucrurile ar trebui să se schimbe.

”Ceea ce intuiam cu toții s-a produs. Marele «erou» local a căzut de pe cal. Nu mă bucur, nu jubilez la patimile altora, însă resimt episodul acesta ca pe o eliberare a orașului Iași. E un sfârșit de partidă pentru Chirica, dar un început de drum european, fără practici fanariote, pentru un oraș care merită un cu totul alt tip de primar”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD.

Percheziții efectuate la sediul Primăriei Iași

În urmă cu câteva zile, reprezentanții DNA au efectuat o serie de percheziții la sediul Primăriei Iași. De asemenea, anchetatorii au mers și la Poliția Locală, instituție din subordinea autorității locale. Anchetatorii au ridicat mai multe documente legate de un proiect de urbanism din municipiul Iași. În fapt, aceştia au cerut documente ce ţin de certificatele de atestare a edificării construcţiilor, cu suspiciunea că primarul Iaşului ar fi semnat ceva ilegal. Astfel, oamenii legii au ajuns și la Serviciul Control Urbanism de la Poliția Locală Iași, pentru a verifica documente legate de aceeași situație, dar și la domiciliul unei persoane implicate în acest dosar. Ancheta DNA vizează fapte din 2018.

Anchetatorii au stat doar câteva zeci de minute la sediul Primăriei Iași. Aceștia au ridicat documente de la Direcția de Arhitectură și Urbanism – Serviciul GIS Cadastru, dar și de la Victor Gavriluță, inspector în cadrul biroului.

Prima ședință fără primarul Mihai Chirica

Luni, 7 februarie 2022, va avea loc și prima ședință de Consiliu Local Iași fără primarul Mihai Chirica. Pe ordinea de zi va figura un proiect privind depunerea jurământului de către Laura Elena Chiticariu, consilier USR. O va înlocui pe Ana Raluca Roșu, care a demisionat recent. De asemenea, vor fi completate comisiile de specialitate după ce în CL a ajuns și Mihai Liviu Gavril, consilier PSD. Primarul Mihai Chirica nu va apuca să participe nici la ședința pentru aprobarea bugetului din cauza deciziei luate de DNA Iași.

Ședința extraordinară pentru bugetul Iașului 2022 va avea loc pe 11 februarie, conform unei dispoziții semnate de Daniel Juravle. Primarul Mihai Chirica a rămas fără funcție, iar următoarele luni sunt decisive pentru soarta edilului.

Adauga un comentariu