Boli si tratamente

Cancerul pancreatic: primele simptome

Publicat: 13 mai 2020
pancreas
Primele simptome ale cancerului pancreatic

Primele simptome ale cancerului pancreatic. Cancerul pancreatic este de obicei detectat cu întârziere, ceea ce il face atât de dificil de tratat. Profesorul Pascal Hammel, specialist francez în cancere digestive la Spitalul Beaujon (Clichy), explică importanța diagnosticului precoce.

Doar in 5% din cazuri, boala are o origine genetică, spune profesorul.

Cancerul pancreatic rămâne o boală formidabilă, deoarece este, de cele mai multe ori, detectată într-un stadiu în care tumora nu mai poate fi operată. Unele semne de avertizare timpurie ar putea îmbunătăți șansele de supraviețuire ale pacientului.

Primele simptome ale cancerului pancreatic

Printre aceste prime semne: icter brusc sau durere persistentă în stomac și care radiază spre spate. Uneori, aceste simptome sugerează o problemă reumatică și orientează medicul și pacientul într-o direcție greșită.

Pot apărea și alte semne de avertizare, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă, apariția diabetului asociat cu dureri abdominale, flebite.

De asemenea, vigilența radiologilor are un rol de jucat în diagnosticul precoce, după cum explică profesorul Hammel, pentru Sante Magazine: „Micile chisturi precanceroase ale pancreasului sunt descoperite uneori din întâmplare, în timpul unei examinări cu raze X, cum ar fi o scanare CT sau RMN efectuate dintr-un alt motiv. Acești pacienți, care adesea nu au simptome pancreatice, trebuie să fie analizați la o echipă competentă. Un număr mic dintre aceștia vor fi operați „preventiv” pentru cancer precoce și, în acest caz, șansele de recuperare ajung la 90%”.

Tratamentele actuale nu vindecă, dar prelungesc semnificativ viața, în calitate și durată. „Când cancerul este descoperit într-un stadiu avansat, vindecarea rămâne improbabilă, recunoaște profesorul Hammel”.

Adauga un comentariu