Economic Local

Primul ieșean care s-a înscris în Măsura 3, program derulat de stat pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, poate obține 50.000 de euro de la stat

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul ieșean care s-a înscris în Măsura 3 program derulat de stat pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 poate obține 50.000 de euro de la stat
Fabrica de sucuri a primului ieșean care s-a înscris în aplicația pentru Măsura 3 pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19

Primul ieșean care s-a înscris în Măsura 3, aplicație deschisă de Ministerul Economiei, a solicitat 50.000 de euro pentru pierderile provocate de pandemie. Măsura 3, programul derulat de stat pentru IMM-urile care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, a început cu dreptul. Din cele 400 de înscrieri la nivel național, 32 sunt din Iași, cu sume cuprinse între 50.000 și 150.000 de euro

Din cele 32 de firme din Iași care s-au înscris în aplicația lansată joi, 3 decembrie 2020, una aparține antreprenorului Codruț Toma. Acesta are o afacere de familie împreună cu fratele său și produce de mai mulți ani sucuri din fructe și legume. Pentru că în anul 2020 cifra de afaceri a fost redusă cu 50 la sută din cauza pandemiei COVID-19, ieșeanul vrea să obțină 50.000 de euro de la stat.

„Noi contribuim cu 15 la sută din sumă. Anul acesta e cea mai mică cifră de afaceri de la deschiderea fabricii și totul din cauza scăderii vânzărilor. Ne adresăm tuturor categoriilor de clienți, iar masa de mijloc se pare că nu a mai fost interesată de produsele noastre care nu sunt chiar ieftine, dar sănătoase”, spune ieșeanul.

Înscrierea în măsura 3 derulată de Ministerul Economiei se poate face până la data de 31 ianuarie 2021

IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 care au activități în industria alimentară și au înregistrat cifre de afaceri reduse substanțial în anul 2020 din cauza noului coronavirus, sunt eligibile la finanțare până la data de 29 ianuarie 2021. Antreprenorii pot intra în aplicație, pe site-ul granturi.imm.gov.ro, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătura electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit), respectând procentul pentru care au obținut punctaj, în maximum 20 de zile de la data primirii. După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic.

IMM-urile din Iași pot obține între 50.000 și 200.000 de euro, suma maximă, în cadrul Măsurii 3

Beneficiarii eligibili declarați admiși vor deschide conturi curente distincte la instituția parteneră, care vor fi utilizate exclusiv pentru implementarea măsurii pe perioada de derulare a acesteia. Termenul maxim de semnare a contractelor de finanțare este 30 iunie 2021. Antreprenorii din Iași care au aplicat în Măsurile 1 și 2 pentru microgranturi și granturi de capital de lucru au încasat de la stat o parte din suma de 22 de milioane de euro ce se acordă celor peste 1.800 de beneficiari. Ieșenii au primit deja o parte din această sumă, fiind vorba despre microgranturi în valoare de 2,2 milioane de euro.

Antreprenorii din Iași care vor să obțină banii trebuie să vină cu aportul propriu de cel puțin 15 la sută

De asemenea, IMM-urile din Iași afectate de pandemia de COVID-19 pot obține banii în cadrul Măsurii 3 pentru extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestări de servicii. Banii se mai acordă pentru realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii, reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente, precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii. Firma beneficiară trebuie să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15 la sută.

IMM-urile din Iași afectate de pandemia COVID-19 au obținut deja 10 milioane de lei în cadrul programului IMM Invest

Unul dintre programele derulate de Ministerul Economiei prin intermediul căruia antreprenorii afectați de pandemie au obținut fonduri de la stat este IMM Invest. Firmele din Iași au depus peste 2.000 de proiecte în cadrul programului derulat de stat. Un număr de 532 de credite sunt aprobate, acestea fiind din Iași, în valoare de 242.166.296 lei, iar alte aproximativ 2.000 de firme așteaptă răspunsurile de la bănci. Programul este disponibil până la sfârșitul anului 2020.

Adauga un comentariu