National

Prinţul Philip, fascinat de Delta Dunării: «Nu mi-am imaginat că la distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos»

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prinţul Philip fascinat de Delta Dunării Nu mi-am imaginat că la distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos

Ducele de Edinburgh a fost oaspete de onoare al Deltei Dunării în primăvara anului 2001, cu ocazia participării la un summit care s-a desfăşurat la Bucureşti, unde s-au discutat teme de mediu şi dezvoltare durabilă în Delta Dunării şi Munţii Carpaţi.

”Iniţial mi s-a transmis că Alteţa Sa va avea la dispoziţie doar o jumătate de oră să viziteze Delta, dar a stat mai bine de o oră şi jumătate, fiind impresionat de diversitatea de păsări, Alteţa Sa fiind preşedintele Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor.

A fost o onoare pentru mine să-i fiu oaspete şi ghid. L-am dus pe Canalul Şontea Nouă, care derivă din Canalul 36, acolo unde era o colonie mixtă de păsări, care era izolată.

Era primăvară şi era un vacarm de sunet şi culoare. Specii diferite de păsări care erau în cuiburi, în copaci“, îşi aminteşte Virgil Munteanu, care la acea vreme era guvernatorul Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării“.

”Când am ajuns în port, la Tulcea, prinţul era aşteptat de foarte multă lume, iar la mică distanţă era coloana de maşini. Eu am rămas în spate şi Alteţa Sa m-a căutat cu privirea şi, când m-a văzut, s-a întors din drum ca să-mi strângă mâna şi să ne luăm rămas bun“, retrăieşte momentul fostul guvernator.

Grigore Baboianu, care la acea vreme era director executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost, la rândul său, uimit de cât de natural se purta Prinţul Philip.

”Pe lângă Deltă, a vizitat şi sediul instituţiei noastre de pe faleza din Tulcea, care doar ce fusese inaugurat, şi la plecare a semnat în Cartea de onoare“, spune Baboianu.

De la cei care l-au însoţit, a aflat că prinţul a rămas profund impresionat de biodiversitatea din România: ”Nu mi-am putut imagina că la o distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos“, a exclamat prinţul Philip

Victor Iancu, reprezentantul Companiei de transport NAVROM, îşi aminteşte, la rândul său, de vizita prinţului în Deltă.

”Prinţul Philip a vizitat zona canalului 36, acolo unde se află o colonie de cormorani. A rămas impresionat de pomii golaşi, ale căror crengi şi frunze au fost arse de fecalele păsărilor, care sunt foarte acide“, spune Victor Iancu.

Vizita Prinţului Philip în România s-a datorat lui Philip Weller, fondatorul WWF (Fundaţia Mondială a Naturii) pentru regiunea Dunăre-Carpaţi. Cu acea ocazie, el a spus că evenimentul de mediu care s-a desfăşurat în primăvara anului 2001 a fost unul foarte important pentru România.

”A fost pentru prima dată când o ţară din fosta Europă de Est a preluat conducerea unui summit de mediu. Faptul că Prinţul Philip a fost prezent în România a fost pentru oamenii de acolo un impuls, a demonstrat faptul că ei au aparţinut Europei“, a spus acesta.

Adauga un comentariu