Economic Local

Probleme în accesarea spijinului de la AFIR pentru fondurile destinate asigurării culturilor. Fermierii din Iași cer soluții

Publicat: 28 apr. 2020

Una dintre submăsurile pentru care pot depune agricultorii din județ cererile de finanțare este 17.1- Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, prin subvenționarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primelor de asigurare pentru fiecare cultură/poliță de asigurare. Fermierii din județ au încercat să depună documentele pentru a o obține sprijinul financiar, însă nu toți au reușit. De aceea, Clubul Fermierilor, cu reprezentanți din toată țara, inclusiv din Iași, a identificat o serie de probleme cu care se confruntă agricultorii și solicită autorităților să rezolve aceste deficiențe.

Fermierii vor simplificarea procedurilor

Fermierii solicită ca depunerea dosarelor să se realizeze doar online, în platforma AFIR, iar documentele să fie semnate electronic de către fermier astfel încât să nu se mai solicite depunerea fizică a originalelor pentru efectuarea conformității acestora. De asemenea, comunicarea între AFIR și asiguratori, AFIR și ANAF, să se facă printr-un sistem gestionat electronic care să valideze toate documentele solicitate, care fac parte din polița de asigurare (fermierul nu ar trebui să depună atâtea documente). Din momentul în care fermierul înregistrează cererea în sistem, să se declanșeze automat comunicarea între AFIR, APIA, ANAF, asiguratori pentru colectarea documentelor necesare întocmirii dosarului.

Asiguratorii trebuie să fie beneficiari eligibili

Fermierii mai solicită să fie identificate diferențele și alinierea practicilor din România și alte state UE în care există această subvenție, dacă acestea asigură simplificarea procedurilor, comunicarea directă, rapidă și eficientă între instituții, în beneficiul fermierilor.
Valoarea subvenției nerambursabile să fie plătită de către AFIR direct în conturile asiguratorilor, iar ca această solicitare să fie implementată, este necesar ca asiguratorii să fie trecuți în fișa submăsurii 17.1 ca beneficiari eligibili, mai solicită fermierii din Iași. Anul trecut, AFIR a plătit fermierilor din județ aproximativ 5.000 de euro pentru asigurarea culturilor.

Adauga un comentariu