Local

Probleme mari cu spitalul mobil de la Leţcani? Proiectul de peste 13 milioane de euro se poate nărui. Totul este ţinut la secret în Consiliul Judeţean

Publicat: 30 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Probleme mari cu spitalul mobil de la Leţcani Proiectul de peste 13 milioane de euro se poate nărui. Totul este ţinut la secret în Consiliul Judeţean

La câteva zile după ce compania turcească SDI Global LLC A.S a câştigat licitația pentru furnizarea şi montarea spitalului mobil de la Leţcani pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Firmă din Turcia a câştigat procedura pentru 13,2 milioane de euro, având cea mai bună ofertă din cele patru înscrise la licitația derulată de Agenţia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Euronest. Deşi au trecut zece zile de la procedură, nu s-a mai întâmplat nimic. În acest context au apărut speculaţii, mai ales că Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, refuză să ofere explicaţii.

În schimb, grupul de aleşii PNL din CJ Iaşi i-au cerut acestuia să prezinte public situaţia unităţii medicale mobile.

„Ce se întâmpl cu investiția în spitalul mobil pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID 19? S-a cam lăsat ceaţa în ultimele zile peste acest proiect. Nu s-a mai auzit nimic de evoluţia lui, deşi termenul strâns de implementare şi valoarea mare a investiţiei impun o mai bună comunicare şi transparență privind derularea procedurilor de achiziţie.

Conform condiţiilor de participare impuse de procedura de achiziţie, compania a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare avea obligaţia să depună, în termen de cinci zile de la semnarea contractului, o garanţie reprezentând 1 la sută din valoarea licitată. Dacă marţi, pe 20 aprilie, aţi semnat contractul, aşa cum aţi anunţat public, înseamnă că până pe 25 aprilie ar fi trebuit plătită garanţia de 130.000 euro”, au transmis aleşii judeţeni ai PNL Iaşi prin consilierul Romeo Vatră.

Probleme cu deconturile? Ministerul Sănătăţii strâmbă din nas

O altă problemă ar fi sumă foarte mare plătită de CJ Iaşi. Surse din Iaşi arată că Ministerul Sănătăţii nu ar fi de acord cu acest proiect, astfel încât Iaşul va avea probleme la decontarea investiţiei din fonduri europene.

„Firma din Turcia a achitat garanţia de bună execuţie a contractului? Dacă da, când? Consiliul Judeţean Iaşi a virat suma de 14,6 milioane euro către Asociaţia Euronest? Consiliul Judeţean Neamţ a virat către Euronest cele 3 milioane euro, partea lor de cofinanţare? În cazul în care contractul semnat cu firma din Turcia nu demarează, Euronest are posibilitatea, din punct de vedere legal, să returneze fondurile primite înapoi la CJ? Presupunând că totul va decurge bine şi Euronest va obţine ulterior finanţare europeană, există posibilitatea legală de a returna banii către Consiliul Județean?

La întrebările noastre anterioare, referitoare la problemele identificate de noi în caietul de sarcini, ne-aţi răspuns cu un atac politic mizerabil, evitând răspunsurile concrete. Ce ascundeţi de fapt, dle Popa? Dacă spitalul mobil va fi operaţional după perioada de vârf a pandemiei, când spitalele din Iaşi au capacitatea de a asigura tratamentul celor infectaţi cu noul coronavirus, proiectul spitalului mobil devine un moft, iar banii vor fi risipiţi în vânt. Spitalul mobil nu trebuie să fie un scop în sine, ci o soluţie la o problemă stringentă, aceea a supraaglomerării spitalelor din prima şi a doua linie din Iaşi, în vârf de pandemie.

Dacă nu reuşeşte să rezolve această problemă, pur şi simplu nu se mai justifică investiţia de milioane de euro în corturi şi containere.

Poate că ar fi mai bine să facem investiţii în spitalele din subordinea Consiliului Judeţean. Un pat ATI costă 30.000 euro, deci 100 de paturi ATI , cât are spitalul mobil, costa doar 3 milioane euro, deci cu 10 milioane euro mai puţin. Speram că aceste argumente să fie un subiect serios de reflecţie pentru cei implicaţi în acest proiect, acum, la o lună de la aprobarea lui de către Consiliul Judeţean, perioadă în care observăm că nu s-a întâmplat nimic concret”, a mai spus Romeo Vatră.

Adauga un comentariu