Local

Procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor de ieri, la dezvoltatorii imobiliari – EXCLUSIV

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor de ieri la dezvoltatorii imobiliari - EXCLUSIV
Procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor de ieri, la dezvoltatorii imobiliari

Procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor de ieri, la dezvoltatorii imobiliari. Urmează ca, în cursul acestei după-amiezii, judecătorii din cadrul tribunalului Iași să ia o decizie. Amintim că 3 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, noaptea trecută, dintre cele 17 vizate de anchetă DIICOT Iași.

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de evazionişti în care erau implicaţi dezvoltatori imobiliari din Iași

Zi neagră pentru o parte dintre dezvoltatorii imobiliari din Iași. Ieri-dimineață, procurorii DIICOT au descins în 40 de locații, toate pe raza municipiului Iași. Povestea a început în urmă cu mai mulți ani.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în savârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani”, au arătat procurorii DIICOT.

În urmă cu 8 ani a fost constituit un grup infracțional organizat

În urmă cu 8 ani ar fi fost puse bazele afacerii necurate.

„În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoană cercetată, în calitate de unic asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA, a inițiat o grupare infracțională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”, au mai transmis procurorii.

Jongleriile au fost făcute în documente și nu numai

Cei implicați în anchetă au găsit tot felul de metode prin care au reușit să prejudicieze statul.

„Astfel, imobilele construite în numele societății erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piața imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piață, încasând profitul din tranzacțiile în cauză și obținând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziției imobilelor (apartamente) cu TVA în cota de 19 la sută (24 la sută) și revânzare cu TVA în cota de 5 la sută”, au completat anchetatorii.

Grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere

Anchetatorii au stabilit că grupul organizat era structurat pe două paliere. Un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziția de terenuri pentru construcția noilor spații locative, de obținerea autorizațiilor de construcție și a celorlalte avize, cu organizarea și controlul șantierelor, a investirii sumelor de bani obținute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzarile apartamentelor, a medierii tranzacțiilor imobiliare și a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal.

Prejudiciul este de 12 miloane de euro

Un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracționale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care dețineau funcții de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăților controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacțiilor simulate și a prejudicierii societății prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacțiilor simulate și ulterior prin îndatorarea societății către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obținuți. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux. Prejudiciul estimat în cauza se ridica la aproximativ 12.000.000 euro.

17 persoane au fost conduse la audieri, iar o parte dintre acestea au fost reținute

Ieri, 17 persoane au fost duse la audieri, iar o parte dintre acestea au fost reținute. Printre acestea se numără și Ovidiu Crețu, un pion important al grupării, după cum spun procurorii DIICOT. „La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botosani și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au conchis procurorii ieșeni.

Adauga un comentariu