Prima pagină » Actualitate » Procurorii îi răspund Ralucăi Turcan în privința sporurilor: „Reprezintă cel mult 30% din indemnizație”

Procurorii îi răspund Ralucăi Turcan în privința sporurilor: „Reprezintă cel mult 30% din indemnizație”

18 feb. 2021, 14:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Procurorii și personalul din Ministerul Public îi răspund joi, 18 februarie, ministrului Muncii, Raluca Turcan, în privința sporurilor. Aceștia susțin că primesc sporuri care reprezintă maximum 30% din indemnizația de încadrare, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive.

„Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:

  • spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;
  • spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;
  • spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază”, spun reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mesajul procurorilor pentru Raluca Turcan: „Suma nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază”

Reprezentanții Parchetului General îi transmit Ralucăi Turcan că potrivit art. 25 alin. (1) din aceeași lege, sporul nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.

„Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”, transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Raluca Turcan: „În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%“

Vorbind despre sporurile bugetarilor, ministrul Muncii a spus că în Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%.

„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate. Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a menționat Raluca Turcan.

Marcel Ciolacu: „Raluca Turcan minte!“

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat-o pe Raluca Turcan că minte atunci când spune că în Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%.

„Doamna Turcan are ură pe bugetari! Nu mai există spor de calculator de 20 de ani. Există o lege care limitează sporurile la 30%, nu sunt sporuri de 80%, așa cum spune Turcan. Ea minte la televizor! E o manipulare ordinară, o învrăjbire între cei de la buget și cei din mediul privat. Ei merg pe un buget de austeritate. Ei, în loc să găsească noi venituri la buget, se apucă de tăiat, ca să se încadreze în deficit. Ei nu au făcut nici indexarea pensiilor cu indicele de inflație. Ei nu au făcut bugetul, încalcă legea”, a acuzat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *