National

Producătorii de carne de porc, aproape de faliment! Care este cauza

Publicat: 04 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Producătorii de carne de porc aproape de faliment Care este cauza
Dacă lucrurile vor merge în această direcție, se va apela din ce în ce mai mult la import, fapt care va duce la falimentarea producătorilor români.

De ceva vreme, producătorii de carne de porc se află aproape de faliment, din cauza supermarketurilor. Aceștia declară că vânzarea cărnii se realizează sub prețul de producție, fiind obligați să încaseze doar 5 lei pe kilogram. Ei acuză importurile masive de produse din Germania, ca fiind cauza majoră, ce îi duce spre eșec.

Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a expus, la Antena 3, situația prin care trec producătorii de carne de porc din România în aceste momente.

„Eu aș începe cu a vă prezenta situația din 2018. Autoritatea Sanitar Veterinară, în momentul apariției pestei porcine africane, pe teritoriul României, nu a luat măsurile în consecință, motiv pentru care, peste 90% din județele țării, au fost afectate de această pestă porcină. Au fost distruse foarte multe ferme care creșteau porci la momentul respectiv, motiv pentru care, importurile au ajuns în momentul de față, la 80-85 %.”, a spus Dragoș Frumosu, la Antena 3.

El trage un semnal de alarmă și arată că dacă lucrurile vor merge în această direcție, se va apela din ce în ce mai mult la import, fapt care va duce la falimentarea producătorilor români.

„Dacă lucrurile continuă așa, sigur că vom închide toate fermele de porci din România și vom apela la import, ceea ce înseamnă, pe de-o parte, distrugerea sistemului creșterii porcilor în România și pe de altă parte să depindem de importuri care chiar în momentul de față, în condițiile în care se importă la un preț mai mic, față de ceea ce cunoșteam. În foarte scurt timp se va întâmpla reversul.”

Dragoș Frumosu: „Hypermarketurile fac politica țărilor din care provin”

Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară reamintește faptul că „hypermarketurile fac politica țărilor din care provin”, dând exemplul Germaniei, care are o influență negativă vis-a-vis de extinderea pestei porcine africane, prețul cărnii de porc scăzând dramatic.

De asemenea, acesta vorbește și despre situația Chinei, care din cauza pestei porcine, a eliminat importurile de carne de porc din Germania, observându-se o scădere a prețurilor și în acest caz.

„Vom importa la prețuri mult mai mari, ceea ce va influența negativ buzunarele românilor. Ce s-a întâmplat de fapt. Hypermarketurile, eu am spus-o întotdeauna, fac politica țărilor din care provin. În aceste condiții, astăzi în Germania, având o influență negativă vis-a-vis de extinderea pestei porcine africane, prețul cărnii de porc a scăzut dramatic. Pe de altă parte, China, despre care cunoaștem că este o mare țară importatoare și exportatoare de carne de porc și în același timp, unul dintre cei mai mari, crescători de porci din lume, a eliminat importurile de carne de porc din Germania, motiv pentru care prețul a scăzut dramatic.”, a declarat Dragoș Frumosu.

Falimentul fermierilor români este aproape, deoarece politica hypermarketurilor obligă la un preț de 5,2 lei pe kilogram.

Dacă la poarta fabricii unei ferme din România, prețul este de 6 lei pe kilogram, hypermarketurile obligă la un preț de 5,2 lei pe kilogram, ceea ce înseamnă o pierdre extraordinar de mare pentru fermieri și în scurt timp, distrugerea lor”, a spus Dragoş Frumosu, în exclusivitate la Antena 3.

Adauga un comentariu