Ultima tranșă pentru programul Tomata, ciclul II de producție, derulat în 2024, va fi virată în conturile producătorilor din Iași. Legumicultorii vor primi cei 1.000 de euro/beneficiar, subvenția pentru producătorii care au depus cereri eligibile în Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate. În Iași sunt 68 de beneficiari ai acestui program, în ciclul II de producție
Producătorii din Iași primesc ultima tranșă din programul Tomata, derulat în 2024. Subvenția de 1.000 de euro intră în conturi începând cu 3 martie 2025. În ciclul II de producție sunt 68 de beneficiari ai Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate. În ciclul I de producție s-au înscris mai mulți ieșeni, respectiv 106 beneficiari, care au primit ajutoare financiare în valoare 150.000 de euro. Aceste sume au fost achitate beneficiarilor în 2024, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcțiile Agricole Județene. Producătorii din Iași susțin că primele legume vor apărea în piețe în această primăvară.
Producătorii din Iași primesc ultima tranșă din programul Tomata
Unul dintre cele mai cunoscute programe de finanțare pentru legumicultori continuă și în 2025, cu înscrierile potențialilor beneficiari. După ce vor fi făcute plățile către producători, vor fi demarate și înscrierile în ediția din 2025 a programului derulat de MADR. Înscrierile vor începe în această primăvară, însă cu modificări. Legumicultorii vor putea încasa chiar și 7.500 euro/fermă, și nu 3.000 de euro, cum era în anii precedenți. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a anunțat că suprafața eligibilă va fi mărită chiar până la 5.000 mp, iar sprijinul financiar acordat va crește în 2025. Fermierii din Iași se tem că este doar o promisiune.
În cazul în care sprijinul financiar va fi de 7.500 de euro/fermă, producătorii vor cultiva pe 5.000 de metri pătrați mai multe legume, respectiv ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, salată, spanac, tomate. Până în prezent, cei mai mulți producători cultivau roșii. Astfel, prin stimularea acestora să cultive mai multe tipuri de legume, vor exista legume românești pe piață, pe tot parcursul anului.
Programul pentru producătorii de usturoi continuă și în 2025
Un alt program care are succes la Iași este cel pentru producătorii de usturoi. Cei care se înscriu în program în acest an trebuie să respecte o serie de reguli noi. Aceștia vor putea obține ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/beneficiar dacă vor valorifica producția către cooperative, depozite de legume-fructe, retaileri sau orice formă juridică care are ca obiect de activitate comercializarea legumelor și fructelor. Până în prezent, nu era obligatoriu să vândă producția doar către cei din sectorul legumicol sau pomicol, ci către orice entitate juridică. În județul Iași erau înregistrați 40 de producători de usturoi în 2024, iar numărul beneficiarilor este în creștere anual.
Beneficiarii sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp. De asemenea, ultima tranșă pentru programul Tomata, ciclul II de producție, derulat în 2024, va fi virată în conturile producătorilor din Iași.