Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Producție media BZI LIVE despre unul dintre cele mai interesante și spectaculoase locuri unde se găsesc exemplare speciale în toată România! Invitat este coordonatorul acestuia, admin. fin. grad. I (S) dr. ing. Cristian-Alin Barbacariu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FOTO

LIVE VIDEO – Producție media BZI LIVE despre unul dintre cele mai interesante și spectaculoase locuri unde se găsesc exemplare speciale în toată România! Invitat este coordonatorul acestuia, admin. fin. grad. I (S) dr. ing. Cristian-Alin Barbacariu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FOTO

15 nov. 2020, 14:36,
în BZI LIVE

Luni, 16 noiembrie 2020, incepand cu ora 15.00 este programata o productie media BZI LIVE despre unul dintre cele mai interesante si spectaculoase locuri unde se gasesc exemplare speciale in toata Romania! Invitat este coordonatorul acestuia, admin. fin. grad. I (S) dr. ing. Cristian-Alin Barbacariu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este omul ce are in grija Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică care se află în localitatea Iezăreni, județul Iași. Invitatul va oferi detalii si informatii despre proiectele, activitatile si cercetarilor derulate in statiune sau coordonarea unei initiative stiintifice si de cercetare, de milioane lei, in domeniu pe care-l reprezintă si ce implica inclusiv Stațiunea Biologică „Petre Jitariu” Potoci-Neamț a UAIC, totul fiind de maximum impact pentru mediu si acvacultura.

În statele dezvoltate, asemenea locuri și specii de vietăți sunt foarte bine protejate. Mai mult, sunt investite zeci de milioane de euro sau dolari

In acest context, de precizat ca locul coordonat de admin. fin. grad. I (S) dr. ing. Cristian-Alin Barbacariu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, in statele dezvoltate, acesta și speciile de vietăți aflate aici sunt foarte bine protejate. Mai mult, sunt investite zeci de milioane de euro sau dolari. Din fericire, chiar la periferia Iașului există un asemenea loc. El aparține Universității „Cuza” din Iași. Cei care administrează spațiul au decis să facă dezvăluiri, în premieră si exclusivitate, chiar in luna noiembrie 2019, reporterilor Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI). „Sunt foarte puține asemenea locuri, în toată România. Această Stațiune a intrat în proprietatea Universității «Cuza», în anul 2002. De câțiva ani, am demarat un amplu proces de creștere a unor specii de pești. Vorbim despre sturioni, nisetru și cegă. Exemplarele pe care le avem au trei ani. Ei ajung la maximă dezvoltare pe la zece ani. Important de menționat este că vorbim despre specii românești. Acum, în România, cei mai mulți crescători aduc asemenea exemplare din străinătate”, puncteaza Barbacariu.
Pasiune, muncă în echipă și devotament

Administratorul de la Ezăreni arată că totul se face în echipă. Nu contează că e zi sau noapte, weekend, atunci când este nevoie, se intervine

„Ceea ce facem noi pleacă din pasiune. Nu poți face nimic de unul singur, tocmai de aceea mereu le mulțumesc colegilor mei. Asta pentru implicarea, pasiunea și interesul de care dau dovadă. Exemplarele noastre sunt folosite pentru a popula acvacultura din Moldova sau din toată România. Tot ceea ce facem aici respectă normele legate de activitatea ecologică. Hrana peștilor este una naturală și bine aleasă”, a mai reliefat Alin Barbacariu.

O tradiție de peste jumătate de secol

Interesant de spus este că ceea ce se întâmplă acum la Ezăreni are o tradiție de peste jumătate de secol
„Munca noastra de la Ezareni are o tradiție îndelungată. La 1961 era Stațiunea de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei. Ea este cea mai veche unitate de profil din Moldova. Profilul stațiunii noastre este științifico-didactic, cu cercetări fundamentale și aplicative. Asta pe linia conservării calității mediului acvatic din amenajările piscicole și apele publice. Repet, este foarte importantă munca colegilor noștri de la Ezăreni având în vedere domeniul în care activăm. Pe teritoriul Stațiunii se află opt bazine piscicole cu o suprafață utilă de 59.940 m2. Acesteia îi corespunde un volum de 98.780 m3. Alimentarea cu apă se face din acumularea Ezăreni, prin pompare. Evacuarea se realizează gravitațional printr-un canal în râul Ezăreni”, detaliaza administratorul.
Stație de reproducere artificială a peștilor

Mai departe, baza materială a stațiunii este una amplă. Aceasta cuprinde laboratoarele de cercetări. Ele se axează pe hidrochimie, hidrobiologie, tehnologii piscicole, nutriție, selecție și ameliorare, pescuit.
„E și bibliotecă. Stația de reproducere artificială a peștilor are 2.800 metri pătrați. Se află și o instalație de fabricare a hranei concentrate pentru pești. Dispune și de o biobază piscicolă alcătuită din șase heleșteie. Acestea sunt populate cu efective piscicole din 15 specii indigene și aclimatizate”, spune Alin Barbacariu.
Creștere în bazine exterioare

La Ezăreni, activitatea presupune realizarea lucrărilor de reproducere artificială. Este completată de cea natural-dirijată la speciile existente în inventarul stațiunii. E vorba și despre crap, știucă, șalău, somn sau crap japonez. Creșterea în bazinele de pamânt, exterioare, ale stațiunii se face în diferite sisteme. Ele sunt de creștere semi-intensive și intensive. Sunt și diferite tehnologii net îmbunătățite față de cele clasice și cu producții sporite. „Hrănirea se face cu furaje extrudate, granulate, pe bază de cereale, șroturi și făinuri proteice, folosind hrănitori automate. „Esențial în tot ceea ce facem este să fim susținuți. Nu e o muncă ușoară, necesită mult efort și dedicație. Ne pregătim pentru noi investiții, pentru dezvoltarea Stațiunii. E un domeniu fascinant, esențial și vital pentru comunitatea în care trăim”, a conchis Alin Barbacariu.

Staţiunea de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei este cea mai veche unitate de profil din Moldova

Înfiinţată în anul 1961, Staţiunea de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei este cea mai veche unitate de profil din Moldova şi se găseşte pe acest amplasament începând cu anul 1985.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi este amplasată în partea de sud a Municipiului Iaşi, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu, pe şoseaua Iaşi-Ciurea, în aval de barajul lacului de acumulare Ezăreni. Profilul staţiunii este ştiinţifico-didactic, cu cercetări fundamentale şi aplicative pe linia conservării calităţii mediului acvatic din amenajările piscicole şi apele publice, modernizării tehnologiilor piscicole şi elaborării de reţete performante de furaje pentru peşti. Staţiunea întreţine relaţii ştiinţifice de colaborare şi parteneriat cu unităţi de profil din Ungaria, Italia, Franţa, Republica Moldova ş.a.
Amenajarea a fost proiectată de către I.S.P.I.F. București în anul 1983. Întreg ansamblul de lucrări a fost conceput pentru a realiza condițiile necesare activității de cercetare și microproducție
Amenajarea a fost proiectată de către I.S.P.I.F. București în anul 1983. Întreg ansamblul de lucrări a fost conceput pentru a realiza condițiile necesare activității de cercetare și microproducție. Execuția lucrării a fost începută în anul 1985 și terminată în anul 1986. Pe teritoriul Stațiunii se află 8 bazine piscicole cu o suprafață utilă de 59940 m2 căreia îi corespunde un volum de 98780 m3. Alimentarea cu apă se face din acumularea Ezăreni prin pompare, iar evacuarea se realizează gravitațional printr-un canal în râul Ezăreni. Baza materială a staţiunii cuprinde: laboratoarele de cercetări (hidrochimie, hidrobiologie, tehnologii piscicole, nutriţie, selecţie şi ameliorare, pescuit), bibliotecă, staţia de reproducere artificială a peştilor (2800 m2), instalaţia de fabricare a hranei concentrate pentru peşti; anexe şi spaţii gospodăreşti şi o biobază piscicolă alcătuită din şase heleşteie, populate cu efective piscicole din 15 specii indigene şi aclimatizate.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi are un trecut istoric ce datează din 1940

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi are un trecut istoric ce datează din 1940, an în care, conducerea Ministerului Agriculturii din acea vreme hotăraşte înfiinţarea Institutului de Cercetări Piscicole şi a unor laboratoare de cercetare pentru piscicultură în anumite zone ale ţării. Astfel, în Moldova, la Păstrăvaria Tarcău-Bicaz se înfiinţează un astfel de laborator, pentru studiul faunei piscicole din apele curgătoare, lacurile şi iazurile din Moldova şi partea de est a Transilvaniei.

A doua etapă în activitatea staţiunii se diferenţiază din 1962, an în care unitatea se transferă la Iaşi, iar activitatea de cercetare devine preponderent ciprinicolă, ca urmare a cerinţelor producţiei. În această perioadă se realizează şi o bază experimentală proprie la Podu Iloaiei.

Cea de a treia etapă în activitatea staţiunii începe în anul 1981

Cea de a treia etapă în activitatea staţiunii începe în anul 1981, când se înfiinţează Staţiunea de cercetare şi producţie piscicolă Podu Iloaiei, ca unitate de sine stătătoare cu personalitate juridică, din subordinea Centralei Pescuitului şi Industrializării Peştelui din cadrul Ministerului Industriei Alimentare.
În anul 1986 Staţiunea cu laboratoarele şi o parte din fondul piscicol se mută la Iaşi pe actualul amplasament. În anul 2002 încep demersurile conducerii Staţiunii şi ale reprezentanţilor UAIC pentru trecerea respectiv preluarea acesteia, fapt materializat prin aparitia Legii 33/decembrie 2002. Preluarea în fapt a activităţii staţiunii a avut loc la data de 1 iunie 2003.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`