National

Prof. Adrian Streinu-Cercel: „La masa de Crăciun, mâncați pe rând sau cu o mască în dreptul nasului”

Publicat: 20 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. Adrian Streinu-Cercel La masa de Crăciun mâncați pe rând sau cu o mască în dreptul nasului
Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București

Masa de Crăciun din acest an nu va mai fi ca altă dată, cu mâncare multă și oameni îngrămădiți în jurul ei, bucurându-se de spiritul sărbătorilor. Din contră, lucrurile în ceea ce privește pandemia sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, chiar dacă existența unui vaccin liniștește puțin spiritele.

Astfel, prof. Adrian Streinu-Cercel, șeful de la Matei Balș, vine cu o recomandare menită să șocheze pe toată lumea: „La masa de Crăciun, mâncați pe rând sau cu o mască în dreptul nasului”.

“De Crăciun și de Anul Nou lumea, pe bună dreptate, va avea tendința să se adune, să se viziteze, să fie împreună acasă. Și, deși toată lumea vrea să trăiască, am ajuns să ne comportăm ca și cum am vrea să murim. Când știm cât se poate de clar că dacă nu ne ferim de circulația acestui virus, nu purtăm mască tot timpul și ne îmbolnăvim, atunci 40 la sută dintre cei care se îmbolnăvesc vor ajunge la spital, iar dintre aceștia 5% vor avea nevoie de terapie intensivă unde, se vede cu ochiul liber, nu mai sunt locuri. Depinde de noi ce vrem în această perioadă”, a explicat prof. Streinu-Cercel, la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel: „E o măsură suplimentară”

Renumitul specialist a oferit un sfat persoanelor, care vor să fie împreună de Crăciun: „mâncați pe rând sau cu masca la nas”.

“Sfatul meu e să stea fiecare la casa lui, să se viziteze virtual, pe Skype, pe Zoom, pe Facebook, dar să nu fie împreună. Dacă sunt totuși împreună am un sfat: la masă să nu mănânce împreună, să mănânce pe rând. Iar dacă totuși se așează la masă împreună, să țină o mască în dreptul nasului și doar gura să fie eliberată. E o măsură suplimentară, pentru că noi nu știm dacă persoana din fața noastră este sau nu infectată, dacă este sau nu în perioada de incubație, chiar dacă și-a făcut un test rapid și a ieșit negativ”, a spus managerul Institutului Matei Balș.

Câte persoane vor avea voie să se adune la masa de Crăciun sau de Revelion?

Raluca Turcan transmite mesaje subtile: Adio, petreceri de Revelion în acest an! Sau acest lucru reiese din ce a declarat recent. Aceasta le recomandă românilor să se pândească între ei și să anunțe autoritățile, dacă organizează chefuri acasă și au oaspeți numeroși.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi”, zice Raluca Turcan.

Raluca Turcan afirmă că recomandarea făcută de ea este o practică des întâlnită în multe țări, dacă vecinii sesisează că legea este încălcată:

„Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”, a spus Raluca Turcan.

Adauga un comentariu