Local

Profit politic pe Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș. Maricel Popa a confiscat cel mai important proiect al județului

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Profit politic pe Autostrada A8 Iași  Târgu Mureș. Maricel Popa a confiscat cel mai important proiect al județului
Derularea lucrărilor pe capetelor din Autostrada A8 Iași- Târgu Mureș

Finanțarea capetelor la Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș a stârnit noi discuții la nivel înalt. Finanțarea proiectelor pentru capetele de la Târgu Mureș- Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț au fost speculate politic de Maricel Popa, liderul PSD Iași, disperat să obțină un nou capital politic.

Politicienii din județul Iași au ajuns să speculeze din nou politic proiectul autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș. Mai nou, senatorul PSD Maricel Popa a ieșit public să susțină că au fost stabilite termenele finale pentru demararea lucrărilor la cele două tronsoane din Autostrada A8 care alcătuiesc capetele șoselei pe sectorul cuprins între Târgu Mureș și Târgu Neamț. Cele două capete ar urma să fie finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Tronsonul care străbate județul Iași va costa 13,5 miliarde lei.

Termene noi pentru capetele din Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș! Maricel Popa se laudă cu munca altora

Recent, oficialii Ministerului Transporturilor au stabilit noi detalii legate de lucrările la Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș. În acest caz este vorba de cele două capete de autostradă ce vor fi finanțate prin PNRR. Astfel, secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,3 kilometri) și secțiunea Leghin – Târgu Neamț (30 km) vor fi scoase la proiectare și execuție spre finalul anului 2022.

În cazul acestor două tronsoane, în următoarele luni, ar urma să se parcurgă toți pașii, astfel încât să se ajungă în luna octombrie la emiterea acordului de mediu, în luna noiembrie la elaborarea hotărârii de Guvern. Iar în decembrie 2022 să demareze efectiv procedura de achiziție pentru proiectare și execuție. Maricel Popa s-a gândit că e bine să speculeze momentul.

Tronsonul Miercurea Nirajului – Leghin, luat în calcul de Ministerul Transporturilor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și-a asumat un calendar și pentru distanța Miercurea Nirajului – Leghin (160 kilometri) care ar trebui scoasă la licitație în ianuarie 2023.

„Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș este o investiție capitală pentru dezvoltarea regiunii noastre. E important să pornim aceste două porțiuni cu finanțare prin PNRR. În paralel, documentațiile avansează și pentru celelalte sectoare din A8”, a susținut Maricel Popa niște aspecte care se știau deja de luni bune.

Astăzi, 3 iunie 2022, la Prefectura Iași ar urma să aibă loc o întâlnire legată de situația Autostrăzii A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș. Proiectarea pe tronsonul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului – Leghin – Târgu Neamț este făcută de firma spaniolă Acciona. Proiectarea pe tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni este realizată de firma Consitrans. Proiectul a fost inclus în Masterplanul general de transport al României.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: „Nu au făcut nimic pentru A8”

Maricel Popa a fost însă criticat de Petru Movilă, președintele PMP Iași și inițiatorul legii pentru construcția A8 Iași – Târgu Mureș. „Nu este absolut nimic nou în comunicatul PSD pentru că toate contractele actuale privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele două capete sunt contractate în termenele prezentate în comunicat. Dacă s-au dus o armată de parlamentari la Ministerul Transporturilor mă așteptam să spună că s-a rezolvat problema întârzierii studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț și că sunt bani europeni pentru realizarea integrală a autostrăzii de la podul de peste Prut până la Târgu Mureș. După ce că nu au făcut nimic pentru A8 vin și ne arată că parcă Pământul e rotund. Îi întreb public pe cei de la PSD ce s-a schimbat ca termene din contractul pe CNAIR îl are deja pentru cele două tronsoane. Să ne spună cei de la PSD care sunt demersurile făcute în contextul geopolitic actual și războiului din Ucraina ca A8 să aibă banii pentru a fi realizate, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași și inițiatorul Legii pentru A8.

Finanțarea celor două capete din Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș a stârnit și alte controverse.

Comentarii
Adauga un comentariu