Local

Programul de fertilizare in vitro, fără finanțare. Medic: „Este o nebunie, natalitatea a scăzut, anul trecut au fost cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani”- FOTO

Publicat: 25 ian. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Programul de fertilizare in vitro fără finanțare. Medic Este o nebunie natalitatea a scăzut anul trecut au fost cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani- FOTO
Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, afirmă faptul că anul trecut s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimii ani

Ministerul Finanțelor a blocat unul dintre cele mai importante programe ale Ministerului Sănătății. Acesta a oprit finanțarea pentru continuarea programului de fertilizare in vitro, în condițiile în care medicii trag un semnal de alarmă asupra scăderii dramatice a natalității

Astfel, mai multe cupluri care își doresc un copil, însă nu au posibilitatea de a-l concepe din cauza infertilității, sunt lovite din nou din cauza lipsei de fonduri pentru decontarea procedurilor FIV. Acest program oferea o finanțare de 15.000 de lei pentru cuplurile respective, pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Un voucher în valoare de 5.000 de lei este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, este folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Este important de menționat că efectuarea plății se realiza doar atunci când medicul confirma că pacienta este pregătită pentru tratament și efectuarea procedurii de fertilizare in vitro.

Pentru mai bine de jumătate din cererile pentru fertilizarea in vitro nu s-au mai găsit fonduri

cuplu la medic
În 2023, primul an de funcționare a programului de creștere a natalității, a existat buget pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

În 2023, primul an de funcționare a programului de creștere a natalității, a existat buget pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro. Însă cererea a fost mult mai mare, înregistrându-se 24.000 de solicitări. Anul acesta, programul este blocat.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra faptului cp acest lucru va avea un impact negativ asupra natalității. Prof. dr. Mircea Onofriescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, afirmă faptul că anul trecut s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimii ani.

„Ministerul Sănătății nu mai susține programul național de tratament al cuplurilor infertile. Nu mai dă bani pentru programul de fertilizare in vitro, în condițiile în care anul trecut au fost date fonduri pentru 10 mii de cupluri infertile, fiecare cuplu a primit 15 mii de roni, însă cererile au fost făcute de 24 de mii de cupluri, pentru mai bine de jumătate dintre acestea nu s-au mai găsit fonduri. Cererile au fost duble, ele încă există, pentru că sunt cupluri care chiar își doresc un copil, însă nu au posibilitatea de a-l face”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu.

Medicii specialiști ieșeni trag un semnal de alarmă

nou-născut
Ministerul Finanțelor a blocat unul dintre cele mai importante programe ale Ministerului Familiei

Medicii de specialitate afirmă că sunt total de acord cu faptul că există o situație de sărăcie, însă și cea a natalității este dramatică, aceasta fiind în scădere.

„Noi suntem de acord că există o situație de sărăcie extremă și bugetul țării este foarte redus, însă părerea mea este că se pot face niște economii din alte părți, să se restrângă puțin criteriile și să se susțină programul de fertilizare in vitro, pentru că sunt foarte multe cupluri care nu au copii, care își doresc să aibă, dar n-au bani să facă fertilizare in vitro, costurile sunt, în general, de aproximativ 3 mii de euro, pentru că depinde foarte mult de problemele care sunt în cuplul respectiv.

Este o nebunie, natalitatea a scăzut, anul trecut au fost cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani. Un alt factor care influențează natalitatea este că mulți români s-au stabilit în străinătate și au născut în Spania, Italia, Marea Britanie, este o scădere dramatică. Ca naționaliști, ca patrioți, acesta este principalul lucru pentru că alte țări susțin programele de tratament al infertilităților”, adaugă prof. dr. Mircea Onofriescu în legătură cu fertilizarea în vitro.

Comentarii
  • Să nu-i mai alegem pe aceeași edili, că nu-i interesează să se înmulțească sămânța de român, ei ne-au adus asiatici să ne corcească, și aceștia sau dovedit deja a fi mizerabili că nici pe mâini nu se spală, prepară mâncarea în restaurante la români cu mâinile murdare, să ne îmbolnavească -deja au început să se plângă patroni de restaurante.
    Țara noastră are medici-doctori în toate specialitățile de mare calibru, geniali cum se mai spune, dar trebuiesc respectați, nu șutați să ne plece din țară. Trebuiesc dați bani mai mulți la Sănătate. Să se desființeze pensiile speciale, să se ajusteze salariile exorbitante și banii să fie alocați la Sănătate.

  • Medicii de fapt se plang ca nu mai au cum sa fure bani prin escrocherii cum e porcaria asta cu fertilizarea in vitro.

    Natalitatea mica in Romania e cauzata de faptul ca femeile sunt kurve. Ele nu vor copii. Ele vor sa stea toata ziua pe Instagram sa-si etaleze botoxul si silicoanele. Saracia nu are nicio treaba cu asta. Pe vremuri la tara oamenii aveau 6-7 copii, chiar daca erau mai saraci decat suntem noi acum.

    Numai o revenire la valorile traditionale va mari natalitatea. Nimic altceva.

  • De acord in ceea ce-i priveste pe asiatici. Nu faci treaba cu ei. Nici cu 4-5 asiatici nu reusesti sa faci ce ai face cu un singur roman. Toata ziua stau pe telefon si rad ca prostii. In afara de a livra cu intarziere mancare si de a-ti aduce tava din bucatarie la masa, nu sunt in stare de nimic. Nici nu inteleg de ce patronii de restaurante mai au nevoie de ei cand autoservirea e mult mai convenabila pentru toata lumea. Nu ma dor picioarele sa merg sa-mi iau eu personal tava cu mancare.

Adauga un comentariu