Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a transmis astăzi, 1 iunie 2022, o serie de detalii în ceea ce priveşte programul de fertilizare in vitro. Oficialul nu exclude posibilitatea extinderii programului desfăşurat pentru ajutoarea cuplurilor infertile care vor să aibă un copil.
De asemenea, medicul susţine că pentru a putea beneficia de procedură este necesară stabilirea unor criterii, menţionând că un factor de luat în seamă îl reprezintă vârsta mamei, care să nu fie mai mare de 40 de ani.
Ce spune dr. Alexandru Rafila despre programul de fertilizare in vitro
Miercuri, 1 iunie 2022, ministrul Sănătăţii a fost interpelat în ce stadiu se află proiectul de ajutorare a cuplurilor care se lupta cu infertilitatea şi totuşi doresc să aibă un copil.
“Nu ştiu să vă dau detalii pentru că eu am avut o singură discuţie cu doamna ministru Firea în urmă cu vreo trei luni. Întrebaţi la Ministerul Familiei. (…) Noi avem deja un astfel de program, el se desfăşoară la nivel naţional. Sigur că putem discuta despre extinderea acestui program, însă, extinderea acestui program trebuie să ţină cont de nişte criterii. În toate ţările din Uniunea Europeană există astfel de criterii. Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, care propune astfel de criterii care să facă posibilă pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil, cu riscuri cât mai puţine pentru că şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.
De asemenea, în continuarea declaraţiei sale, fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat că în UE vârstă maximă pentru a putea efectua această procedură este de maximum 40 de ani.
„Vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani. De obicei, la 40 de ani, până la 40 de ani vârsta mamei, 42 de ani în câteva ţări şi ceea ce este extrem de important, de asemenea, un parametru care trebuie evaluat şi în funcţie de acest lucru să se recomande această procedură, este vorba despre rezerva ovariană care se calculează la femei încât beneficiarele sau cuplurile beneficiare ale acestui program să aibă o şansă cât mai mare să aibă copii şi în primul rând să aibă copii sănătoşi”, a transmis Alexandru Rafila.
Tot astăzi, dr. Alexandru Rafila a discutat despre înființarea agenției care se ocupă de contruirea spitalelor în România.
Vertilizarea in vitro, acoperită uneori parţial de Ministerul Sănătăţii
Rafila a ţinut să mai adauge că programul derulat de Ministerul Sănătăţii acoperă procedura în sine, dar există uneori şi posibilitatea de a acoperi parţial sau total tratamentul necesar.
“În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani care acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă, încă un lucru pentru care aş vrea să insist, această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri, numărul de încercări dacă vreţi trebuie totuşi să fie limitat, de obicei, numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Pe lângă programul de fertilizare in vitro, ieșencele au apelat la o metodă inedită prin care pot rămâne însărcinate în momentul dorit.