Prima pagină » National » Proprietarii de apartamente din România pot obține 5.000 de lei pe lună. Iată ce trebuie să facă
Proprietarii de apartamente din România pot obține 5.000 de lei pe lună. Iată ce trebuie să facă

Proprietarii de apartamente din România pot obține 5.000 de lei pe lună. Iată ce trebuie să facă

12 aug. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Proprietarii de apartamente din România pot obține 5.000 de lei pe lună. Este vorba despre cei care au apartamente închiriate în regim hotelier. O locuință închiriată mai ales în sezonul de vară poate aduce proprietarilor aproximativ 1000 de euro lunar. Iată ce trebuie să facă proprietarii de apartamente pentru a obține un venit în plus.

Proprietarii de apartamente din România pot obține 5.000 de lei pe lună

Cei care dețin un apartamente sau mai multe apartamente, pot obține 5.000 de lei pe lună din închirierea locuințelor. Turiștii aleg aceste tipuri de cazări în detrimentul hotelurilor, deoarece sunt mult mai ieftine, cel puțin în România.

De exemplu, un apartament situat în zona de nord a Capitalei aduce proprietarului un venit de până la 1.000 euro lunar (circa 5.000 de lei) din închirierea în regim hotelier. În prezent, în București sunt scoase la închiriere aproximativ 4.000 de apartamente pe platformele de profil. O locuință închiriată în regim hotelier aduce un venit mediu proprietarului de aproape 900 euro pe lună, conform unei analize recente. Turiștii aleg apartamentele în regim hotelier pentru varietatea facilităților pe care le oferă.

Cu cât au crescut prețurile chiriilor în țară

Chiriile au crescut în luna iulie cu 14% comparativ cu luna iulie 2023. De asemenea, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți/dezvoltatori au crescut cu 18% comparativ cu luna iulie a anului 2023. De exemplu, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere a fost de 500 euro în iulie 2024. Recent, a intrat în vigoare o nouă lege pentru cei care au locuințe date în chirie. Noua lege prevede că toți cei care vor să își închirieze locuințele sau doar câteva camere în regim hotelier turiștilor vor fi nevoiți să obțină certificate de clasificare pentru un număr total de maximum șapte spații de cazare, cu o capacitate maximă de 14 locuri. Mai mult, proprietarii vor fi obligați să obțină acordul vecinilor înainte de a-și putea promova spațiile turistice pe platformele specializate, pentru a se asigura o conviețuire armonioasă în comunitățile locale.

În România, mulți proprietari aleg să-și închirieze locuințele pe baza unui contract de închiriere, iar proprietarii sunt obligați să plătească impozit la stat. Chiriașii trebuie să plătească obligatoriu costurile comune ale blocului în fiecare lună. Dacă chiriașii decid să plece, iar proprietarul nu găsește pe nimeni să închirieze din nou, acest lucru nu înseamnă că este scutit de plata întreținerii. Chiar dacă locuința rămâne goală, proprietarul legal este obligat să achite aceste costuri. Suma de plată variază în funcție de tipul imobilului.

Proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii. În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024