Proprietarii de păduri din Iași pot accesa fonduri europene pentru investiții în utilaje moderne. O nouă sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă de AFIR, în perioada aprilie – (4) iulie 2025. Până în prezent, s-au depus 66 de proiecte, în valoare de 25 de milioane de euro
Măsura DR 24 Componenta solicitanților de tip operatori economici atestați pentru activitatea de exploatări forestiere, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), are succes. Până în prezent, s-au depus 66 de proiecte în valoare de 25 de milioane de euro, iar cererile de finanțare se mai depun până la 4 iulie 2025. Din Iași sunt depuse două proiecte. Alocarea financiară a acestei sesiuni de depunere a proiectelor este de 69 de milioane de euro. Scopul investițiilor sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a eroziunii solului și utilizării funicularelor, și îmbunătățirea managementului durabil al pădurilor prin creșterea calității genetice a arboretelor.
Proprietarii de păduri din Iași pot accesa fonduri europene pentru investiții în utilaje moderne
Operatorii economici atestați/reatestați pentru activitatea de exploatare forestieră și ocoalele silvice de regim autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură (denumite în cadrul intervenției ocoale silvice) pot depune proiecte în continuare. Intensitatea ajutoarelor financiare se limitează la 65% din costurile eligibile. Valoarea maximă a sprijinului este de 500.000 de euro pentru operatori economici și de 250.000 de euro pentru ocoalele silvice. Proprietarii de păduri trebuie să dețină atestat de exploatare forestieră valabil, emis conform legislației în vigoare.
De asemenea, trebuie să fi desfășurat activitate economică în anul anterior aplicării, să demonstreze un grad de utilizare a atestatului sau să nu fie în dificultate economică. Astfel, operatorii economici trebuie să dovedească faptul că, în anul anterior depunerii cererii de finanțare, au efectuat lucrări de exploatare forestieră pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată. Proprietarii de păduri din Iași riscă amenzi drastice dacă nu îngrijesc exploatațiile forestiere.
Ce condiții trebuie să îndeplinească potențialii beneficiari?
Ca să obțină finanțarea europeană, proprietarii de păduri trebuie să le administreze în mod legal, să demonstreze necesitatea investiției în raport cu suprafața gestionată, să nu fi fost sancționate pentru nerespectarea normelor silvice, iar documentația trebuie să fie completă și conformă cu Ghidul solicitantului, disponibil pe site-ul AFIR. Un exemplu de investiție: pentru o suprafață administrată de 10.000 de hectare, se solicită achiziția unui tractor forestier pentru lucrări de întreținere și recoltare. În județul Iași sunt în jur de 32.000 de hectare, proprietate a persoanelor fizice, juridice, primării, biserici, schituri care aparțin Mitropoliei Moldovei. Din suprafața totală, proprietatea privată Direcția Silvică Iași are în pază doar suprafața de 6.130 de hectare.
Restul, până la 32.000 de hectare, sunt în pază la alte ocoale silvice de regim, respectiv Ocolul Bisericesc Cetățuia, Ocolul Green Gold, Ocolul Silvic Ingka, Ocolul Silvic Bașotă. Proprietarii pădurilor din Iași trebuie să aibă pază specializată, altfel riscă să fie amendați. De asemenea, proprietarii pădurilor din Iași mai pot cere fonduri europene pentru investiții în tehnologii forestiere moderne.