National

Proprietarii de restaurante s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului. HoReCa vrea să dea în judecată Executivul

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proprietarii de restaurante s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului. HoReCa vrea să dea în judecată Executivul
horeca a organizat mai multe acțiuni de protest împotriva deciziilor Guvernului

Conform unor surse Guvernamentale, patronii de restaurante s-au întâlnit cu reprezentaţii Guvernului. Întâlnirea ar fi avut loc în cursul serii de 20 octombrie 2020. Oficialii au discutat cu acestea despre contextul în care patronii de restaurante îl traversează.

Totuși, potrivit aceloraşi surse, negocierile au bătut pasul pe loc, mai ales în ideea că șefii restaurantelor sunt pregătiţi să dea Guvernul în judecată.

Guvernul le-a propus sume de bani, dar în primăvară

Guvernul le-a propus, patronilor de restaurante un plan pentru redresare. Patronii de HoReCa sunt puternic afectaţi de COVID-19. Vorbim de faptul că, de exemplu, în București, odată cu intrarea în vigoare a planului roşu, restaurantele interioare au fost închise. Varianta discutată de oficiali, la acest moment, ar fi acoperirea a 20% din diferenţă de cifră de afaceri de anul trecut şi cea din acest an.

La asemenea soluţie, exista şi o altă problemă. Guvernul vrea să impună condiţia principală de a obţine banii aceea că monetarul să fie reinvestit şi nicidecum retras ca dividente. Totuşi, cea mai ”buna” parte a negocierilor este reprezentată de ideea că banii atât de mult aşteptaţi de HoReCa ar putea venit tocmai la primăvară. Asta în condiţiile în care o bună parte dintre patroni se plâng că vor da faliment:

„Este o discuție pe termen mai lung, nu va fi aprobată imediat. Noi asta cerem, dar ei au zis că este o negociere care în cel mai bun caz se încheie anul acesta și ne dau banii la primăvară”, spun pentru Profit.ro surse din HoReCa.

În același timp, însă, proprietarii de hoteluri analizează și varianta de a da în judecată Guvernul, considerând în continuare că nu există niciun studiu în baza căruia să poată apărea concluzia că restaurantele – închise de autorități – reprezintă un factor de amplificare a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Mugur Mihăescu a fost unul dintre cei mai mari critici

Fost actor la Vacanța Mare, Mihăescu explică faptul că singurul lucru pe care l-a înţeleg din conferinţa de presă este că preşedintele închide HoReCa pentru a putea avea alegeri pe data de 6 decembrie.

„Bună seara d-le preşedinte Iohannis. Am ascultat cu mare interes declaraţia dvs. de la Cotroceni, din seara aceasta şi, ca orice cetăţean responsabil, sunt de acord. Trebuie să închidem HoReCa, teatre, şcoli, sport, pentru ca în decembrie să putem avea alegeri Apoi, le vom deschide din nou înainte de alegeri. Vom avea alegeri.

Ca de obicei, cum am avut şi la precedentele alegeri, vom avea chefuri spontane ale susţinătorilor, pe care nu putem să îi împiedicăm să sărbătorească victoria, nu-i aşa? Se vor face în cel puţin 3.300 de localităţi, cum s-a întâmplat şi la alegerile trecute. După care ne vom infecta iar şi vom închide, din nou, HoReCa, teatre, şcoli. Şi sportul. Păi, dom’ preşedinte, îmi dă cu minus. Adică, sunt vreo câteva milioane de oameni cărora le cereţi să se sacrifice. Care nu vor mai avea locuri de muncă până atunci. Care nu vor mai avea bani. Vor avea copiii făcuţi ‘ţăndări’ de la şcolile online fără internet (…) Şi s-ar putea ca oamenii să aibă la alegeri o altă opţiune.

Adauga un comentariu