Actualitate

Protest al Federației Solidaritatea Sanitară în fața Guvernului: Își cer drepturile promise

Publicat: 05 nov. 2020
Protest al Federației Solidaritatea Sanitară în fața Guvernului
Membrii Federației Solidaritatea Sanitară sunt nemulțumiți din cauza faptului că Guvernul nu și-a onorat promisiunile

Reprezentații Federației „Solidaritatea Sanitară” protestează joi, 5 noiembrie, începând cu ora 14:00, în fața Guvernului (Piața Victoriei).

Protestul, numit Miting pentru Condiții de Muncă Decente, este dedicat apărării dreptului lucrătorilor din sănătate la condiții de muncă decente și la recunoașterea meritelor, așa cum au fost acestea prezentate în cadrul Apelul lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente.

La această acțiune participă numărul maxim de persoane permis de lege, fiind prima manifestare în stradă dedicată exclusiv apărării drepturilor și intereselor tuturor lucrătorilor din sistemul public de sănătate. Acesta este primul protest din seria celor programate în fiecare zi de joi a săptămânii de Federația „Solidaritatea Sanitară”, până la rezolvarea solicitărilor.

Protest al Federației Solidaritatea Sanitară. Ce revendicări au protestatarii

Un memoriu cu revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” va fi înaintat Guvernului României, împreună cu reluarea solicitării de declanșare a dialogului pentru rezolvarea problemelor sesizate.

Pe lista revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” se află adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19.

Membrii Federației Solidaritarea Sanitară cer, de asemenea, respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv: sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei; acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim; creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.

Acordarea posibilității de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare

În plus, aceștia cer acordarea posibilității de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază, acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate, dar și reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare; declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariații din sănătate.

De asemenea, membrii Federației Solidaritarea Sanitară vor negocierea anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector care permit creșterea calității vieții profesionale și plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

Protest al cadrelor medicale în Piața Victoriei

Mai multe cadre medicale, membri ai Federației Sanitas, au protestat marți, 3 noiembrie, în București. Cadrele medicale susțin că nu mai pot, au obosit, sunt bolnavi și cer plata salariilor restante și deblocarea posturilor.

Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, acuză lipsa de comunicare dintre guvernanți și reprezentanții cadrelor medicale din România.

„În afară de strategiile astea de criză idioate pe care le-au luat unii, e vorba de colegii din spital care nu mai pot, au obosit, sunt bolnavi. Dorim ca problemele ce țin de salarizare să se rezolve, adică stimulentul de risc. Apoi este vorba de deblocarea posturilor, foarte importantă astăzi. În afară de strategiile astea de criză idioate pe care le-au luat unii, e vorba de colegii din spital care nu mai pot, au obosit, sunt bolnavi. Astăzi câțiva lideri Sanitas sunt deja cu COVID, sunt pozitivi“, a declarat Leonard Bărăscu, Președintele Asociației Sanitas.

Adauga un comentariu