Actualitate

Protest al producătorilor agricoli în fața Guvernului: „Vrem să muncim, nu să murim!“

Publicat: 18 nov. 2020
Protest al producătorilor agricoli
Protest al producătorilor agricoli

Zeci de producători agricoli şi muncitori din domeniul agricol veniţi din mai multe zone ale ţării participă, miercuri, 18 noiembrie, la un protest în Piaţa Victoriei. Producătorii agricoli protestează faţă de decizia Guvernului de închidere a pieţelor care funcţionează în spaţii închise.

Protestatarii scandează „Vrem să muncim, nu să murim!” și „Deschideţi pieţele!” şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele: „Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!”, „Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!”, „Pieţele pentru producătorii români!”, „Susţineţi ţăranii! Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre”, „Agricultura familială la scară mică – ţărănească”.

În timpul mitingului, mai mulţi reprezentanţi ai producătorilor şi lucrătorilor agricoli au fost primiţi în Palatul Victoria pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

Protest al producătorilor agricoli, organizat de mai multe sindicate

Mitingul este organizat de Uniunea Salvăm Ţăranul Român, Asociaţia Eco Ruralis, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Asociaţia Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS, Federaţia Sindicatelor Democratice din Agricultură, Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Federaţia Uniunea Producătorilor Agricoli şi Organizaţiilor Interprofesionale, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Cooperativa Agricolă Roşiori de Ialomiţa, Asociaţia Femeilor din Mediul Rural Olt şi Asociaţia Legum-Ro-?Fruct Sud-Vest Oltenia.

Care sunt doleanțele protestatarilor

Revendicările producătorilor şi lucrătorilor agricoli sunt: revizuirea Hotărârii de Guvern care a reglementat închiderea pieţelor, halelor agroalimentare şi târgurilor locale organizate în spaţii închise; sprijinirea urgentă şi strategică a pieţei locale şi a lanţurilor scurte alimentare în condiţii de siguranţă pentru sănătatea publică, inclusiv compensarea pierderilor suferite de ţărani şi micii producători afectaţi de închiderea pieţelor din spaţii închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociaţiile de mici producători; accesul la piaţă pentru micii producători; respectarea obligaţiilor internaţionale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar; participarea ţăranilor şi a micilor producători la luarea deciziilor şi dialog permanent cu autorităţile la nivel central.

Klaus Iohannis despre închiderea piețelor: „Măsura luată de Guvern este una justă!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre închiderea piețelor şi acuză PSD în privința piețelor care se vor vrea deschise. Şeful statului nu îşi doreşte promulgarea legii care ar menține piețele deschise. Acesta susţine că măsura luată de Guvern este una justă.

Preşedintele României a mai adăugat faptul că alegerile trebuie să aibă loc la data stabilită.

„Chestiunea pieţelor este una care a dus la destul de multe dezbateri și în spaţiul public. Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD, scos vinovat iar de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit despre închiderea piețelor agroalimentare, acolo unde oamenii nu se pot proteja garantat. Totodată, acesta a evitat răspunsul referitor la menținerea piețelor deschise.

„În același timp, avem și o problemă politică. Avem un parlament care este dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimate și guvernul într-o parte se luptă pentru a ține lucrurile sub control, pe de cealaltă parte PSD-ul, în Parlament, trage permanent frâna de mână și lucrurile nu pot să fie mișcate așa cum își doresc românii în acest moment. Românii își doresc să avem un parlament legitim care, împreună cu guvernul, lucrează pentru ei, face planuri de viitor, face planuri pentru redresare. Or, cu PSD în parlament, aceste lucruri funcționează, cum s-ar spune, cu frâna de mână trasă, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză.”, a declarat Klaus Iohannis.

Comentarii
  • Daaaa, pas cu pas, guvernu meu #rezist!
    Alooo ba Stefan cu 1 m de autostrada si toti boii dupa el, cum e acuma cu M#uie PSD???
    Va e bine?? Acuma. Luati multa M#uie de la PNL!
    Data viitoare cand aveti interese sa spuneti si fraierilor care va sustin si lupata pentru o cauza dreapta, nu pentru intetesul vostru!

Adauga un comentariu