National

Protest în Piața Victoriei împotriva pragului de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Oamenii scandează „Hoții, hoții” – VIDEO

Publicat: 29 mart. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Protest în Piața Victoriei împotriva pragului de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Oamenii scandează Hoții hoții - VIDEO
Protest în Piața Victoriei împotriva pragului de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu

Câteva sute de persoane s-au adunat miercuri seara în rondul din Piața Victoriei, în fața Guvernului, pentru a protesta după ce Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu.

Oamenii scandează „Hoții, hoții” și „Cine nu sare, vrea pensii speciale”.

Plenul Senatului a votat amendamentul pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu

Cu această ocazie, senatorii au votat inclusiv un amendament propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR privind instituirea unui prag de 250.000 lei (50.000 euro) la infracţiunea de abuz în serviciu.

O altă modificare extrem de importanta priveşte introducerea menţiunii că abuzul în serviciu poate fi comis doar “cu ştiinţa”, deci să existe intenţie directă.

Codul penal va avea următoarea formă:

„Art. 297. Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, cu ştiinţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) privind condiţia ca pagubă să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de abuz în serviciu ori de neglijenţa în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de condamnare.

(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta funtionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru acesta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limba, religie, sex, orientare sexuală, apartenenta poliţia, avere, vârstă, dizabilitate, boala cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.

De asemenea, un prag de 250.000 lei a fost introdus şi pentru infracţiunea de neglijenţa în serviciu (vezi facsimil).

Votul final va fi dat de Cameră Deputaţilor.

Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei

Ministerul Justiție propune un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat, cu un prag de 250.000 de lei, proiect care urmează să ajungă la Camera Deputaților.

Proiectul care învie OUG 13 a plecat de la Ministerul Justiției, pentru a pune în acord Codul penal cu deciziile CCR, ministerul condus de Cătălin Predoiu neinstituind însă un prag, așa cum a cerut Curtea Constituțională.

Comentarii
Adauga un comentariu