International

Proteste de amploare în Franța și Israel. Manifestanții își exprimă revolta cu privire la nejudecarea asasinului sexagenarei Sarah Halimi

Publicat: 25 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteste de amploare în Franța și Israel. Manifestanții își exprimă revolta cu privire la nejudecarea asasinului sexagenarei Sarah Halimi
Sarah Halimi

Mii de persoane s-au adunat duminică la manifestaţii desfăşurate în Franţa, în special la Paris, în urma apelului unor organizaţii civice şi ale reprezentanţilor comunităţii evreieşti, pentru protesta faţă de nejudecarea asasinului sexagenarei evreice Sarah Halimi, considerat de justiţia franceză inapt pentru un proces din cauza lipsei de discernământ, relatează AFP.

Sub sloganul ”Fără justiţie nu există Republică”, manifestanţii de la Paris s-au reunit la iniţiativa grupului ”Să acţionăm pentru Halimi”. ”Strigătul se aude tot mai tare şi speranţa a revenit. Speranţa, sunteţi voi, aici!”, a spus de la tribuna mitingului fratele lui Sarah Halimi, William Attal, potrivit agerpres.ro.

Mai devreme în aceeaşi zi, ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a anunţat că la sfârşitul lunii mai va prezenta un proiect de lege menit să ”umple vidul legislativ”, după ce Curtea de Casaţie a Franţei a confirmat pe 14 aprilie că asasinul lui Sarah Halimi, ucisă în anul 2017 la Paris, nu este apt pentru un proces. Anunţul ministrului francez survine unei solicitări din partea preşedintelui Emmanuel Macron.

Cea mai înaltă instanţă judiciară a Franţei a recunoscut caracterul antisemit al crimei, dar stabilit că ucigaşul, Kobili Traoré, nu poate fi judecat din cauza lipsei sale de discernământ la momentul faptei, el fiind de atunci internat la psihiatrie. Potrivit experţilor psihiatri care l-au examinat, acesta se afla sub impusul unei ”stări delirante” când şi-a ucis vecina Lucie Attal, în vârstă de 65 şi cunoscută sub numele de Sarah Halimi.

Preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif) a cerut ca viitoarea lege menţionată de ministrul francez al justiţiei să poarte numele Sarah Halimi, ”ca o formă de omagiu care să-i fie adus, după ce nu i s-a făcut dreptate” în justiţie.

La Tel Aviv, în Israel, sute de persoane s-au reunit în aceeaşi la un protest la care au cerut judecarea autorului crimei, scandând sloganuri precum ”Justiţie pentru Sarah Halimi” sau ”Ruşine” Franţei.

Adauga un comentariu