International

Proteste uriașe în Cuba! Mii de oameni protestează împotriva Guvernului – GALERIE FOTO

Publicat: 12 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteste uriașe în Cuba Mii de oameni protestează împotriva Guvernului - GALERIE FOTO
Un număr de protestatari au fost arestați în Havana

Mii de cubanezi s-au alăturat celor mai mari proteste din ultimii zeci de ani împotriva guvernului comunist al insulei. Au mărșăluit în orașe, inclusiv în capitala Havană, strigând: „Jos dictatura!”.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat ceea ce pare a fi forțele de securitate care au reținut și bătut pe unii dintre protestatari. Cubanezii au fost supărați de prăbușirea economiei, precum și de restricțiile privind libertățile civile și de gestionarea de către autorități a pandemiei.

Protestatarii cer un program rapid de vaccinare împotriva COVID-19

Protestatarii cereau un program mai rapid de vaccinare împotriva coronavirusului după ce Cuba a raportat duminică un record de aproape 7.000 de infecții zilnice și 47 de decese. Anul trecut, economia cubaneză controlată în mare parte de stat a scăzut cu 11%, cel mai grav declin din ultimele trei decenii. A fost puternic lovită de pandemie și de sancțiunile SUA.

Mii de susținători pro-guvernamentali au ieșit, de asemenea, în stradă după ce președintele a intrat la televizor pentru a-i îndemna să apere revoluția – referindu-se la răscoala din 1959 care a inaugurat decenii de guvernare comunistă. Președintele Miguel Díaz-Canel a declarat că protestele au fost o provocare a mercenarilor angajați de SUA pentru a destabiliza țara.

„Ordinul de luptă a fost dat – în stradă, revoluționari!” a spus el într-o adresă de la televizor. Diplomatul american de top pentru America Latină, Julie Chung, a scris pe Twitter: „Suntem profund preocupați de„ apelurile la luptă ”din Cuba”.

„Susținem dreptul poporului cubanez la adunarea pașnică. Facem apel la calm și condamnăm orice violență”.

Protestele au început ca o demonstraţie în orașul San Antonio

Protestele anti-guvernamentale au început cu o demonstrație în orașul San Antonio de los Baños, la sud-vest de Havana, dar s-au răspândit în curând în toată țara. Multe dintre ele au fost transmise în direct pe rețelele de socializare, care au arătat manifestanții care strigau lozinci împotriva guvernului și a președintelui și solicitau schimbarea.

„Aceasta este ziua. Nu o mai putem suporta. Nu există mâncare, nu există medicamente, nu există libertate. Nu ne lasă să trăim. Suntem deja obosiți”, a declarat unul dintre protestatari. numit doar ca Alejandro, a declarat pentru BBC.

Cuba a trecut printr-un proces de reorganizare după moartea lui Fidel Castro

Liderul suprem al Cubei, Fidel Castro a murit în 2016 la Havana. Moartea acestuia a pus, în mod oficial, capăt celei mai lungi domnii comuniste din Cuba. Altfel spus, Castro a fost o personalitate mondială puternică. Acesta a avut întâlniri la nivel înalt chiar şi cu lumea catolică.

Totuşi, Fidel Castro a avut cel puţin noua copii, însă numărul exact al moştenitorilor fostului lider cubanez rămâne un mister şi în ziua de astăzi. Cel mai mare dintre copiii săi, Fidelito Castro, s-a sinucis. Unul dintre fiii lui Fidel Castro, Alejandro, este îndrăgostit de România, unde a venit de mai multe ori în vizită. Alejandro a fost de mai multe ori în vizite private în ţara noastră. A petrecut cu Radu Mazăre, în Mamaia, dar şi la Castelul lui Dracula, de la Bran, iar de câteva ori s-a distrat cu lăutarii, în Buşteni, alături de primarul staţiunii prahovene, Emanoil Savin, în crama acestuia. Castro jr. a fost ultima oară la Buşteni în 2014!

Adauga un comentariu