Prima pagină » Actualitate » Protestele au băgat spaima în comuniștii chinezi. Relaxare bruscă a restricțiilor la Beijing
Protestele au băgat spaima în comuniștii chinezi. Relaxare bruscă a restricțiilor la Beijing

Protestele au băgat spaima în comuniștii chinezi. Relaxare bruscă a restricțiilor la Beijing

06 dec. 2022, 16:10, 1 ,
în Actualitate

A avut loc o relaxare a restricțiilor la Beijing, de vrme ce locuitorii din capitala Chinei au fost autorizaţi marţi, 6 decembrie, să intre în parcuri, supermarketuri, birouri şi aeroporturi fără a prezenta dovada unui test COVID-19 negativ. Toate acestea având loc după ce autorităţile au în vedere la nivel naţional o serie de măsuri de relaxare, după protestele istorice de luna trecută.

„Beijingul se pregăteşte din nou pentru viaţă”, a titrat ziarul guvernamental „China Daily”, care scrie că oamenii „îmbrăţişează treptat” noile libertăţi dobândite.

Relaxare bruscă a restricțiilor la Beijing

Autorităţile de la Beijing au slăbit, în diferite grade, unele dintre cele mai dure restricţii COVID din lume şi şi-au îndulcit tonul în ceea ce priveşte ameninţarea virusului, în ceea ce mulţi speră că ar putea anunţa o schimbare mai pronunţată spre normalitate după trei ani de la declanşarea pandemiei.

La gară, în metrou şi în ambele aeroporturi din oraş nu mai este nevoie de test negativ COVID pentru acces, a relatat marţi, 6 decembrie, presa de stat, deşi nu a existat nici un anunţ oficial în acest sens.

Această relaxare a restricțiilor vine după o serie de proteste, luna trecută, care au marcat cea mai mare manifestare a nemulţumirii populare în China de când preşedintele Xi Jinping a preluat puterea în 2012.

De asemenea, China ar putea anunţa miercuri, 7 decembrie, 10 noi măsuri de relaxare la nivel naţional, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoştinţă despre acest subiect.

Perspectiva unei noi relaxări a normelor privind coronavirusul a stârnit optimismul investitorilor, care cred că a doua cea mai mare economie a lumii îşi va recăpăta puterea şi va contribui la stimularea creşterii globale. În acest sens, Yuanul chinezesc s-a apreciat cu aproximativ 5% faţă de dolar, de la începutul lunii noiembrie, pe fondul aşteptărilor privind o eventuală redeschidere a economiei chineze.

Însă, în viaţa de zi cu zi, mulţi oameni s-au adaptat lent la schimbarea regulilor. Traficul de navetişti din marile oraşe, precum Beijing şi Chongqing, a rămas mult redus faţă de nivelul normal. Unii oameni, în special persoanele în vârstă, se tem în continuare să nu contracteze virusul şi există o îngrijorare cu privire la presiunea pe care relaxarea ar putea-o exercita asupra sistemului de sănătate fragil al Chinei.

Până luni, 5 decembrie, China a raportat 5.235 de decese legate de COVID, dar unii experţi au avertizat că acest bilanţ ar putea depăşi 1 milion de morţi dacă ieşirea este prea pripită.

Protestatarii Covid din China, conflict cu polițiștii

În cadrul aceluiași context amintim faptul că marți seară, 29 noiembrie, protestatarii Covid din Guangzhou, centrul de producție al Chinei, au intrat în conflict cu polițiștii, după cum arată înregistrările video ce au apărut imediat pe rețelele de socializare. Se pare că după ce trei ani de pandemie, frustrarea față de regulile stricte privind Covid-19 a ajuns la punctul culminant.

Potrivit surselor Reuters, ciocnirile ce au avut loc în orașul din sudul țării au marcat o escaladare a protestelor din weekend ce s-au petrecut în centrul comercial Shanghai, capitala Beijing și alte orașe, acesta fiind cel mai mare val de nesupunere civilă din China de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

Se pare că resentimentul populației crește pe măsură ce economia chineză, afectată de virusul Covid, se poticnește după zeci de ani de creștere vertiginoasă, care a stat la baza unui contract social nescris între Partidul Comunist aflat la putere și o populație ale cărei libertăți au fost drastic reduse sub conducerea lui Xi.

Acum însă, se pare că a avut loc o relaxare bruscă a restricțiilor la Beijing, locuitorii din capitala Chinei fiind autorizaţi marţi, 6 decembrie, să intre în parcuri, supermarketuri, birouri şi aeroporturi fără a prezenta dovada unui test COVID-19 negativ.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`