National

Psihologul criminalist Tudorel Butoi analizează tragedia de la Onești: „Cineva cu experienţă simțea cazul”

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Psihologul criminalist Tudorel Butoi analizează tragedia de la Onești Cineva cu experienţă simțea cazul
Tudorel Butoi, psiholog criminalist

Joi, 4 martie, la Antena 3, psihologul criminalist Tudorel Butoi a analizat tragedia de la Onești, în care un bărbat a luat ostatici doi muncitori, după care i-a ucis.

Tudorel Butoi a declarat că cineva cu experiență și-ar fi dat seama de gravitatea situației și cazul s-ar fi rezolvat în maxim două ore.

„Ar trebuie să tragem învăţăminte pentru poliţie. Toată povestea este de maxim două ore, realizată cu discreţie, de maxim 10 oameni şi o închideau. Omul ăsta nu a avut treabă cu poliţia, cu pompierii, cu salvarea, el a cerut să vină cel cu care era în litigiu pe apartament. Păi asta e ceva ce nu poate face un dispecer la 112? La 112 trebuie să puneţi cei mai experimentaţi ofiţeri pe care îi aveţi în perioada de trecere spre pensie.”, a declarat Tudorel Butoi.

Tudorel Butoi, despre tragedia de la Onești: „Dar pleacă de la 112, n-a simţit potenţialul criminal”

Psihologul criminalist este de părere că situația s-ar fi rezolvat discret, cu ajutorul unui simplu apel către șeful Poliției.

Cineva cu experienţa simțea cazul. Îl sună pe şeful poliţiei, ‘Dle comandant, avem o belea, un nebun s-a baricadat într-o cameră cu doi oameni, le ţine sabia la gât şi se simte nedreptatit’, atunci comandantul venea acolo cu cine trebuia şi cu avocatul. Asta e negociere, mai dai, mai iei, mai cedezi. ‘Uite, ăştia sunt cei cu care ai treabă, dă-ne oamenii’. Dar pleacă de la 112, n-a simţit potenţialul criminal. Ce căutau sub fereastra pompierii, salvarea? Nu aveau nicio treabă în povestea asta”, a declarat Tudorel Butoi. El a menționat că persoanele care răspund la apelurile 112 „sunt tratați în unități ca telefoniști”.

„O soluție este cea utilizată la Passaris, super periculos. I-au aruncat prin ușă grenadă de paralizie sonoră și luminoasă, în 40 de secunde ești legumă”, a adăugat acesta.

Niculae Mitrea, expert criminalist: „E clar că a existat o premeditare”

Expertul criminalist Niculae Mitrea a spus că Gheorghe Moroșan este periculos, agresiv și dornic de răzbunare. El a luat în calcul de la început uciderea ostaticilor, cu ajutorul complicilor.

Totodată, Niculae Mitrea a precizat că negociatorul care a discutat cu agresorul nu era pregătit pentru această acțiune, fapt ce a dus la un deznodământ nefast.

„Este un tip periculos, agresiv, dornic de răzbunare, aspecte care rezultă din acțiunile sale desfășurate în apartamentul din Onești.

E clar că a existat o premeditare, a prevăzut dinainte ce urmează să se întâmple. Iar ducerea la îndeplinire a planului a fost motivată de răzbunarea pe cei care l-ar fi deposedat de apartament.

„Moroșan a luat în calcul de la început uciderea ostaticilor”

Expertul criminalist este de părere că Gheorghe Moroșan a prevăzut și a acceptat rezultatul faptelor sale.

În mod clar, a luat calcul de la început uciderea ostaticilor. La fața locului a venit cu o armă albă destul de mare și a avut colierele cu care victimele au fost imobilizate.

A prevăzut și a acceptat rezultatul faptelor sale. În mod clar nu a acționat singur, dat fiind că soția se afla în apartamentul de deasupra.

Sunt vinovați, în opinia mea, atât soția cât și vecinul care l-a ajutat evdent.

Cineva l-a anunțat că există persoane în apartament, cineva l-a prevenit de ce se întâmplă în jurul blocului. Deci este clar că a fost ajutat și nu a comis fapta singur”, a spus fostul ofițer criminalist într-un interviu pentru Antena 3.

Adauga un comentariu