Local

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în judeţul Iaşi. Iată ultimele decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – DOCUMENT

Publicat: 05 apr. 2020

Decizie radicală luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, în baza unei Hotărâri luate de CJSU, masca de protecţie devine obligatorie pentru cetăţenii judeţului Iaşi. Este vorba de spaţiile publice  închise, precum mijloacele de trasport în comun, magazinele, farmaciile, instituţiile, etc. Decizia vine la pachet şi cu alte hotărâri emise de Comitetul Judeţean şi care vor fi puse în aplicare în cel mai scurt timp.

 

HOTARÂRE

privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare

 din data de 04.04.2020

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 36/11.02.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 04.04.2020;

În temeiul art. 22, lit. b din O.U.G. nr. 21/15.04.2004, privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de urgență, aprobată prin Legea nr. 15/28.02.2005, cu completările și modificările ulterioare, a H.G. nr. 1491/09.09.2004 privind aprobarea Regulamentului cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență;

În temeiul Decretului Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență coroborat cu art. 14 alin. 1 din HG nr. 557/03.08.2016 privind managementul tipurilor de risc;

În temeiul HG nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru stabilirea bugetului Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare;

         Având în vedere prevederile Ordonanței militare nr. 2 din 21.03.2020 art.3, alin.1 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, precum și ale Ordonanței militare nr. 7/04.04.2020, emite prezenta

 

HOTĂRÂRE:

 

Art. 1 Având în vedere afluxul mare de cetățeni sosiți din străinătate, din zonele roșii, se dispune măsura stabilirii carantinei în cămine și internate școlare existente în Județul Iași. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Iași și unitățile administrativ-teritoriale vor pune la dispoziție spațiile respective în cursul zilei de 05.04.2020.

Art. 2 Direcția de Sănătate Publică Iași, unitățile administrativ-teritoriale și unitățile școlare vor asigura personalul necesar, care să deservească locațiile în discuție pe perioada carantinei.

Art. 3  Costurile necesare carantinării persoanelor sunt asigurate de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Iași, care va încheia convenții de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale, iar acestea, la rândul lor, contractează servicii specifice, în conformitate cu dispozițiile HG nr. 201/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 4  Paza locațiilor de carantinare ce fac obiectul prezentei hotărâri va fi asigurată de Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași și de Poliția Locală.

Art. 5 În mijloacele de transport în comun din Județul Iași, precum și în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Aceste mijloace de protecție constau în: măști de protecție, eșarfe, fulare, alte articole vestimentare etc.

Art. 6 Administratorii și deținătorii locațiilor enumerate la punctul anterior nu vor permite cetățenilor accesul în mijloacele de transport și în spațiile enumerate la art. 5, fără mijloacele de protecție menționate.

Art. 7 Administratorii și deținătorii spațiilor comerciale, instituțiilor și ai altor locații în care există aflux de cetățeni sunt obligați să monteze covoare îmbibate cu substanțe dezinfectante la intrarea acestor spații.

Art. 8 Măsurile prevăzute la art. 5, 6 și 7 se vor pune în aplicare începând cu data de 06.04.2020.

Art. 9 Unitățile spitalicești din județul Iași sunt obligate să verifice existența și funcționarea grupurilor electrogene proprii, precum și să dețină rezerve de consum de apă pentru 1-3 zile, potrivit dispozițiilor legale incidente. Aceste aspecte vor fi raportate furnizorilor de servicii în cauză.

Art. 10 Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor CJSU, primăriilor din județ și instituțiilor responsabile.

Hotărârea va fi adusă la cunoștință publică prin mijloace de comunicare în masă. 

       

PREȘEDINTELE

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași

PREFECT,

 

MARIAN GRIGORAȘ

Comentarii
 • Bună ziua! Și sancțiunile aplicabile, precum și instituțiile care le aplică, unde sunt menționate, sau este vorba de recomandări?

 • Bună ziua! Și sancțiunile aplicabile, precum și instituțiile care le aplică, unde sunt menționate, sau este vorba de recomandări?

 • Si masti de unde palaria mea sa cumparam? Baietzasu cu fabrica care a prins ocntractul de la stat mai are vreo 2 saptamani pana sa intre cum trebuie in productie siasta i nconditiile in care totul se duce la spitale si o categorie de bugetari fericiti…

 • La Belcesti primarele Ciobanita este singurul care poarta non-stop masca si cind azinoapte s-a cicat a minjit toata masca de hindel .

 • Pai sa ia Chirica din salariul sau fabulos, sa cumpere masti si sa le ofere iesenilor
  Ca nu se gaseste in nicio farmacie!
  #mintedeprimar

 • Niște gunoaie care vând măști de rahat din hârtie cu 7 lei farmacia de lângă Spitalul Militar Iasi sau niște alți ratați care vând măști chirurgicale cu 14 lei. Unde pune primăria la dispozitie măști obligatorii gratis?

 • De maine,toti iesenii sunt obligati sa circule numai cu Bugatti La Voiture Noire!De unde masti de protectie de alea simple,nu FFP2/FFP3?A verificat cineva stocurile din farmacii, domnule presedinte al comitetului județean pentru situatii de urgenta Iasi?In plus,abia astept sa-i vad pe domnii prefect si primar si famiile domniilor lor purtand esarfa sau fular.

 • Alo? Domnule prefect. Bagă măști și în farmaciile din Iași. Pentru că nu se găsesc. Iar la ”colorații” din colț sunt foarte scumpe. Ori ești mana in mana cu ei?

Adauga un comentariu