Coronavirus

Purtarea măştii în exterior ar putea deveni obligatorie în toată ţara. Ce spune preşedintele Iohannis despre această măsură

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Purtarea măştii în exterior ar putea deveni obligatorie în toată ţara. Ce spune preşedintele Iohannis despre această măsură
Purtarea măştii în exterior ar putea deveni obligatorie în toată ţara dacă experţii din Comitetul Naţional vor recomanda această măsură

Purtarea măştii în exterior ar putea deveni obligatorie în toată ţara dacă experţii din Comitetul Naţional vor recomanda această măsură generalizată. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că el este de acord cu această măsura dacă experţii vor recomanda acest lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre impunerea obligativităţii purtării măştii de protecţie pe tot cuprinsul ţării, inclusiv în aer liber. Acesta a precizat că dacă experţii vor recomanda acest lucru, el va fi de acord.

Ce spune preşedintele Iohannis purtarea măştii în exterior

”Avem localităţi unde purtarea măştii în aer liber este obligatorie. Dacă e recomandată de experţi, va fi impusă. În principiu, dacă experţii ar recomanda aşa ceva, eu sunt de acord. Dacă Comitetul Naţional, cu experţii din Comitetul Naţional, vor recomanda această măsură generalizată, atunci politicienii vor dispune această măsură. Acum nu există această recomandare”, a precizat Klaus Iohannis.

Anterior, şi medicul Adrian Streinu-Cercel recomandase purtarea măştii şi în aer liber, mai cu seamă în zonele foarte aglomerate.

„Toată lumea ar trebui să poarte masca de dimineaţă şi până seara. Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască. Virusul se găseşte în atmosferă, pe stradă, mai ales unde sunt zone ultra circulate şi sunt maşini în trafic. Vă daţi seama că acele maşini ridică pur şi simplu în aerul pe care noi îl respirăm o serie de particule care unele dintre ele sunt contaminate şi cu SARS-CoV-2”, a spus dr. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Nou studiu: măştile reduc semnificativ răspândirea COVID-19

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universităţii Simon Fraser a identificat dovezi clare că obligativitatea purtării măştii de protecţie în interior are un impact semnificativ asupra răspândirii COVID-19. Cercetătorii de la Departamentul de Economie al instituţiei au stabilit că măştile sunt asociate cu o reducere săptămânală de 25% sau mai mare a cazurilor de COVID-19.

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universităţii Simon Fraser a identificat dovezi clare că purtarea unei măşti poate avea un impact semnificativ asupra răspândirii COVID-19. Constatarea concluzionează că purtarea măştilor ar fi putut reduce numărul săptămânal de cazuri noi în Canada cu 25 până la 40% la jumătatea lunii august, ceea ce se traduce prin raportarea a 700 până la 1100 de cazuri mai puţine pe săptămână.

Studiul a analizat impactul purtării măştilor care a fost implementat în cele 34 de unităţi de sănătate publică din Ontario (PHU), pe parcursul a două luni.

Cercetătorii au comparat rezultatele PHU-urilor care au adoptat mai devreme măsură cu cele care au adoptat-o ulterior. Ei au stabilit că, în primele câteva săptămâni după introducerea ei, măştile au fost asociate cu o reducere săptămânală medie de 25 până la 31 la sută a cazurile recent diagnosticate de COVID-19, în comparaţie cu perioada iulie-august când măsură nu există.

Măştile reduc semnificativ răspândirea COVID-19: o reducere medie de 46% a cazurilor săptămânale

O altă analiza la nivel de Canada, cu date la nivel de provincie, a constatat o asociere semnificativ negativă lipsa măştii şi creşterea ulterioară a cazurilor de COVID-19 comparativ cu o reducere medie de 46% a cazurilor săptămânale, în primele câteva săptămâni după adoptarea măsurii purtării protecţiei faciale.

Aceste rezultate au fost susţinute de date suplimentare ale sondajului, care au arătat că obligativitatea purtării măştii a crescut utilizarea auto-raportata în Canada cu 30 de puncte procentuale, sugerând că politica are un impact semnificativ asupra comportamentului.

Aceste rezultate sugerează că impunerea uzurii măştii de interior în locurile publice este o măsură politica puternică care a încetinit răspândirea COVID-19, iar perturbările economice asociate au fost semnalate doar pe termen scurt.

De asemenea, studiul a constatat că restricţiile relaxate asupra afacerilor şi adunărilor (inclusiv comerţul cu amănuntul, restaurante şi baruri) au fost asociate pozitiv cu creşterea ulterioară a cazurilor de COVID-19, un factor care ar putea compensa şi ascunde beneficiile pentru sănătate ale obligativităţii purtării măştilor.

Cele mai stricte restricţii privind întreprinderile şi adunările observate în date au fost asociate cu o scădere săptămânală de 48 până la 57% a cazurilor noi, în raport cu tendinţa din absenţa restricţiilor.

Autorii studiului concluzionează că, combinate cu alte măsuri politice, obligativitatea purtării măştii de protecţie în interior poate fi un instrument politic puternic pentru încetinirea răspândirii COVID-19.

Adauga un comentariu