Medicamente

Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice?

Publicat: 17 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice
Alcoolul nu afectează efectul antibioticului, dar poate avea consecințe neplăcute

Ce substanțe nu trebuie amestecate niciodată cu alcool? Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice? În unele cazuri, da. Contrar mitului popular, alcoolul nu afectează efectul antibioticului, dar poate avea consecințe neplăcute. Totul depinde de cât alcool beți și de tipul de antibiotic.

Majoritatea antibioticelor, în special amoxicilina, nu interacționează cu alcoolul. Mai mult, aceste produse nu poartă niciun avertisment specific pe cutii. Deși consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat în mod special, riscul de interacțiuni grave este scăzut.

Dar unele antibiotice provoacă reacții neplăcute atunci când sunt amestecate cu alcool. Astfel, metronidazolul, tinidazolul, trimetoprimul și sulfametoxazolul, unele cefalosporine nu trebuie amestecate niciodată cu alcool, deoarece exista riscul de a provoca dureri de cap, tensiune arterială scăzută, palpitații, greață, transpirație, bufeuri și roșeață. Evitați consumul de băuturi alcoolice până la două zile după oprirea tratamentului!

În 1880, producătorii din industria cauciucului au început să utilizeze o substanță chimică numită disulfiram pentru a-și accelera procesul de fabricație. La scurt timp, muncitorii s-au îmbolnăvit grav după ce au băut alcool. Drept urmare, în anii 1940, medicii au testat substanța activă din disulfiram pentru a trata dependența de alcool. Medicamentul este comercializat acum sub marca Antabuse în Statele Unite și Espéral în Franța.

Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice? Nu sabotați tratamentul!

Când antibioticul metronidazol a inceput sa fie comercializat în Statele Unite în anii 1960, medicii au observat același tip de simptome neplăcute la pacienții care au băut alcool. Acest medicament în sine a fost menționat ca un tratament pentru alcoolism. Astăzi, rămâne un tratament esențial pentru tratarea infecțiilor gastro-intestinale și a anumitor boli ginecologice și cu transmitere sexuală. Este sigur și eficient, dar nu trebuie amestecat cu alcool.

Deși acestea sunt câteva excepții, regula generală este prudența. Alcoolul poate irita peretele abdominal deja slăbit și poate provoca reacții adverse în sistemul digestiv, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Rezultatul: o slăbire a apărării imune a organismului. Cu toate acestea, dacă utilizați antibiotice, corpul trebuie să fie întărit, nu slăbit. Riscati sa „sabotati” tratamentul si sa incetiniti recuperarea.

Pe lângă antibiotice, alcoolul poate interacționa și cu multe medicamente. Regula de aur de reținut: discutați întotdeauna cu un medic dacă doriți să consumați alcool în timpul tratamentului.

Adauga un comentariu