National

Raed Arafat, despre îmbulzeala de la vaccinare: „Faptul că există dorință de a se vaccina este un lucru pozitiv”

Publicat: 19 ian. 2021
Raed Arafat in conferinta la Palatul Parlamentului
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Marți, 19 ianuarie 2021, Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, a a vorbit, la B1Tv, despre îmbulzeala de la vaccinare, subliniind faptul că este un lucru pozitiv că oamenii vor să se vaccineze. În acest fel, este doar o chestiune de timp până când vom avea în România „un număr foarte mare de oameni vaccinați”.

Mai mult, oficialul a declarat că între timp, la nivel european, vor primi undă verde și alte seruri, precum cel de la AstraZeneca, care probabil fi autorizat „până la sfârșitul acestei luni”.

„Este foarte bine că există dorință de vaccinare. Vaccinarea niciodată n-a însemnat că vom vaccina pe toți în prima zi. Este clar că acest lucru este imposibil. Faptul că există dorință de a se vaccina este un lucru pozitiv, pentru că, cum zicea premierul înainte, noi trebuie să atingem o cifră importantă de 10 milioane de persoane vaccinate ca să putem să revenim cât mai aproape de normalitate și să intrăm în normalitate în final, prin faptul că o mare parte din populație care e eligibilă pentru vaccinare să fie vaccinată.

Faptul că toată lumea vrea în prima zi este absolut clar că este imposibil, dar bineînțeles există centre, există capacitate în creștere, există bineînțeles, ca peste tot, anumite probleme, vin mai puțin doze într-un anumit moment pentru că fabrica anunță că vrea să își crească capacitatea de fabricație, dar între timp apar celelalte vaccinuri autorizate pe lângă cele două vaccinuri, Moderna și Pfizer”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre îmbulzeala de la vaccinare: „Este doar o chestiune de timp până avem un număr foarte mare de oameni vaccinați”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a punctat că Uniunea Europeană a ajuns la o înțelegere cu mai multe companii producătoare de vaccinuri, „deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către țările membre ale Uniunii Europene”.

„Mai apare cel de la AstraZeneca probabil până la sfârșitul acestei luni. Mai este cel de la Johnson & Johnson. Uniunea Europeană a contractat mai multe companii, deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către țările membre ale Uniunii Europene. România a mai contractat suplimentar doze – și ați auzit înainte zicând domnul prim-ministru. Deci, din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp până avem un număr foarte mare de oameni vaccinați, iar capacitatea crește. Ați văzut că exact asta se observă. Dacă s-a început cu câteva mii pe zi, după care 12.000, 14.000, acum am ajuns la aproape 30.000 pe zi”, a adăugat secretarul de stat.

De la începutul campaniei de vaccinare și până marți, 19 ianuarie 2021, ora 17, în România au fost administrate 270.046 de doze de vaccin anti-COVID-19 la un număr de 267.424 de persoane, dintre care 2.622 au primit deja și doza de rapel.

Până astăzi, 19 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 697.898 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, potrivit datelor transmise marți de Grupul de Comunicare Strategică. Conform autorităților, 630.236 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cât timp vom mai purta masca de protecție?

Raed Arafat a vorbit despre momentul în care scăpăm de purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu