National

Raed Arafat, explicații privind prioritizarea la vaccinare: „Este vorba de cantităţi, e vorba de capacitate de vaccinare”

Publicat: 22 ian. 2021
Raed Arafat cu masca impotriva coronavirus
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Vineri, 22 ianuarie 2021, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul de Interne, a oferit explicații în ceea ce privește prioritizarea la vaccinare și a arătat că nu există suficiente doze, pentru a vaccina toată populația deodată.

De asemenea, Raed Arafat este de părere că „e fezabil ca prin septembrie să ajungem la 10 milioane de vaccinaţi, dar acest număr va creşte treptat, cu cât creşte numărul dozelor care intră în România”.

”Eu ştiu că fac parte dintr-o fază mai aproape decât faza populaţiei generale. Dar aici revenim la discuţie pe câţi putem să prioritizăm pentru că discutăm de profesori, avem partea HoReCA, aici avem pe cei care vând la supermarket, care stau la casierii. (…) Nu are cum să fie toată lumea prioritară, pentru că atunci cu toţii suntem prioritari şi nu mai este nimeni prioritar. (…) Este vorba de cantităţi, e vorba de capacitate de vaccinare. Acum poate singura chestie care ne opreşte să avem mai mulţi vaccinaţi pe zi este numărul dozelor pe care le primim, ca şi în alte ţări, nu este numai România în această situaţie”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Raed Arafat.

Raed Arafat, explicații privind prioritizarea la vaccinare: „Prin septembrie să ajungem la 10 milioane de vaccinaţi, dar acest număr va creşte treptat”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că după punerea pe piaţă a altor vaccinuri va creşte şi numărul persoanelor vaccinate.

”Cred că e fezabil ca prin septembrie să ajungem la 10 milioane de vaccinaţi, dar acest număr va creşte treptat, cu cât creşte numărul dozelor care intră în România”, a adăugat secretarul de stat din MAI.

Mai mult, Raed Arafat a vorbit și despre populația indecisă, care încă nu știe dacă se va vaccina, care are nevoie de mai multe informații.

”Ştim că populaţia se împarte în trei categorii: categoria celor care vor neapărat, categoria celor care nu vor sub nicio formă, dar este o categorie importantă care este nedecisă, care vor mai multe informaţii, care vor mai multe răspunsuri şi e dreptul lor. (…) Poate că se vor convinge că acest lucru este pozitiv, e bine şi or să vină să-l facă”, a mai afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre pașaportul de vaccinare: „Nu este o abordare ok din punctul meu de vedere”

În legătură cu existenţa unui aşa-numit paşaport de vaccinare, care să le ofere celor imunizaţi mai multe drepturi în comparaţie cu cei care nu se vaccinează, Raed Arafat a subliniat că acest lucru ar putea fi posibil, numai când este vorba de decizii medicale, cum ar fi carantinarea.

”Un paşaport de vaccinare care să ducă la segregarea populaţiei sau la discriminarea populaţiei, la împărţirea – cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi – nu este o abordare ok din punctul meu de vedere. Însă anumite măsuri din punct de vedere medical în favoarea celor care sunt vaccinaţi sunt normale. Şi România a luat astfel de măsuri, cum ar fi că nu mai intri în carantină dacă eşti vaccinat. Dar nu pot să-ţi interzic să circuli dacă nu eşti vaccinat”, a adăugat Raed Arafat, șeful DSU.

Adauga un comentariu