Coronavirus

Raed Arafat, previziuni sumbre despre vârful pandemiei de COVID-19 din România: „Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu. Ne vom confrunta cu…”

Publicat: 06 apr. 2020

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor de Interne a făcut duminică seara declaraţiile de care toţi cetăţenii se temeau. Acesta expune situaţia în care se afla România în acest moment, dar în acelaşi timp prevede o perioadă şi mai grea pe care o vom traversa. Deşi nu poate oferi cifre exacte, Arafat declară că situaţia se poate înrăutăţi foarte tare în perioada Sărbătorilor Pascale, dacă românii din diaspora nu vor conştientiza situaţia în care ne aflăm şi vor alege să revină în România.

Cât de pregătite sunt autorităţile din România în acest moment

În cursul serii de ieri, Raed Arafat a declarat pentru Digi24 că autorităţile din România sunt „mai pregătite”, dar fiecare zi le surpinde cu un „pas în plus”. Astfel, acest lucru poate fi înţeles că un pericol iminent dacă lucrurile ies din tipar şi suntem prinşi pe picior greşit.

„Cu siguranţă sunt mai pregătite. Dacă apare o situaţie similară cu cea din Italia, clar că şi noi putem fi depăşiţi. Până acum noi am avut o creştere mai lina decât în alte zone. Dar dacă vom avea o creştere mai bruscă, sigur că şi noi vom fi depăşiţi.

De aici şi ideea de a naţionaliza spitalele de campanie, cel de la Ana Aslan, de la Constantă. Ne pregătim mai departe şi cu siguranţă fiecare zi ne prinde cu un pas în plus în faţa unei situaţii la care nu vrem să ajungem. Mai vreau să dau un exemplu, ventilatoarele stricate.

S-a alocat o hală şi vom începe să le reparăm. Echipele de consultare trimise la Arad, la Hunedoara, am început să detaşăm medici şi am semnat pentru detaşarea unor medici de la Iaşi la Suceava. Toate aceste mişcări ne fac să fim mai pregătiţi”, a spus Arafat.

Vacanţă de Paşte poate înrăutăţi situaţia

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă îşi exprimă îngrijorarea pentru ce va urma. Pentru că nu se ştie cum vor evolua lucrurile, Raed Arafat se adresează romanilor din diaspora. Acesta, precum şi alţi colegi de ai săi, transmite mesaje de conştientizare în care diaspora este încurajată să rămână anul acesta în ţările în care se afla, pentru a nu-şi expune rudele şi un popor întreg la riscuri mari, ale căror consecinţe nu vor mai putea fi controlate.

„Îngrijorarea există pentru că nu ştii ce va fi. Există estimări, calcule, dar ştim că orice lucru se poate schimba pe parcurs. Îngrijorarea a fost exprimată la cel mai înalt nivel al statului şi îngrijorarea este că se va întoarce un număr mare înapoi şi ştim că cei mai mulţi romani sunt în zonele periculoase. Oamenii vin şi îşi expun părinţii. Cazul zero a fost persoană venită din alte ţări. De aici au provenit alte situaţii, cum este cea de la Spitalul Gerota şi alte spitale din ţară”, a declarat secretarul de stat.

“Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu”

Potrivit declaraţiilor lui Raed Arafat, luptă grea nu a trecut, ci dimpotrivă, abia acum pot începe adevăratele provocări.

„Nu, nu cred că a trecut ce era mai greu. Noi speram să nu avem o evoluţie bruscă a cazurilor şi să avem o evoluţie mai lina. Nimeni nu poate spune că am trecut peste ce era greu. Cred că ne vom confrunta cu o perioadă mai grea faţă de ce am trecut. În zona rurală lumea e mai lejeră cu situaţia asta. Va trebui primarii să explice oamenilor să respecte regulile, să îi sprijine a înţelege care este situaţia cu care ne confruntăm. Trebuie aplicate şi acolo toate măsurile de distanţare”, a mai adăugat acesta.
Adauga un comentariu