National

Raluca Turcan: „Anul acesta tot sistemul de salarizare este bătut în cuie” – VIDEO

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raluca Turcan Anul acesta tot sistemul de salarizare este bătut în cuie - VIDEO
Raluca Turcan, în timpul unei declarații de presă de la Consiliul Județean Suceava

Joi, 4 martie, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit despre sistemul de salarizare din România, în timpul unei conferințe de presă de la Consiliul Județean Suceava.

Ministrul a declarat că în acest an, „tot sistemul de salarizare este bătut în cuie” și că nu își dorește ca populația să își creeze „așteptări false”.

”Nu cred că mai degrabă de un an de zile, sincer. Anul acesta tot sistemul de salarizare este bătut în cuie. (…) Proiectul acesta e un proiect foarte complex şi nu vreau să creez aşteptări false că va fi gata anul ăsta.”, a spus Raluca Turcan în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Administrativ Suceava.

”Când vorbeşti de salarizare în sistem public te referi la aproximativ două milioane de oameni. Ori două milioane de oameni au dreptul şi ne obligă să avem maximă responsabilitate pe fiecare în parte şi să analizăm aproape fiecare tip de salarizare în parte într-un sistem uriaş.

Trebuie să existe echitate între salariile în plată. (…)”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Există salarii la nivel local mai mari decât într-o administraţie publică centrală, ceea ce e anormal”

Ministrul Raluca Turcan consideră că nu este normal ca salariile de la nivel local să fie mai mari decât într-o administraţie publică centrală. De asemenea, aceasta a afirmat că mai sunt necesare intervenţii pe grila de salarizare, pentru că sunt unele profesii în pericol de a fi uitate sau marginalizate.

Sunt unele sporuri care trebuie acordate în sume fixe. (…) Mai sunt necesare intervenţii pe grila de salarizare, pentru că sunt unele profesii fie uitate, fie marginalizate.

Mai mult, inclusiv în administraţia publică, şi am primit solicitări inclusiv de la asociaţiile municipiilor reşedinţă şi comunelor, să aducem grilă de salarizare şi în administraţia publică, pentru că acolo există salarizări diferite, cu inechităţi uriaşe între judeţe, şi între judeţe şi nivelul naţional.

Există salarii la nivel local mai mari decât într-o administraţie publică centrală, ceea ce e anormal”, a spus ministrul Raluca Turcan.

Raluca Turcan a anunțat că se lucrează la o nouă lege a salarizării. Aceasta va fi gata în 2022

Miercuri, 17 februarie, la Antena 3, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a dat de înțeles că se lucrează la o nouă lege a salarizării, care va fi gata în anul 2022. În această lege vor fi plafonate anumite sporuri, care vor avea o sumă fixă prevăzută, iar altele vor fi eliminate.

În funcție de domeniul de activitate, ministrul Muncii anunță că vor fi mai multe grile de salarizare.

”Unele sporuri pot fi eliminate, altele pot fi introduse în sumă fixă. În paralel cu grilă de salarizare din administraţia publică, mai luăm în calcul introducerea unei grile şi în anumite instituţii cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM-ul, cum ar fi ANE-ul, cum ar fi ASF-ul, pentru că acelea sunt instituţii publice unde toţi angajaţii practic sunt remuneraţi din bani publici, însă aceste salarii sunt disproporţionate cu ceea ce există în sistemul bugetar.

Toată procedura pentru noua lege a salarizării va dura un an.”, a spus Raluca Ţurcan la Antena 3.

Adauga un comentariu