National

Raport al unei agenții ONU: Canalului Bîstroe depășea încă din 2005 în unele puncte adâncimea de 14 metri

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Raport al unei agenții ONU Canalului Bîstroe depășea încă din 2005 în unele puncte adâncimea de 14 metri

Un raport din 2005 al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) arată că încă din acel moment pe canalul Bîstroe erau înregistrate adâncimi de peste 10 metri în anumite puncte, ajungând până la 14 metri, potrivit G4Media.

De asemenea, măsurătorile făcute de Apele Române în februarie 2023 indică, potrivit unui document consultat de G4Media, adâncimi de peste 10 metri în mai multe zone de pe brațul Chilia și canalul Bîstroe.

Măsurătorile se vor face cu nave ucrainene și cu experți români

De asemenea, Ministerul Transporturilor a reclamat în februarie presupuse lucrări de adâncire, fără permisiunea României, realizate de autoritățile din Ucraina pe canalul Bîstroe, care leagă Dunărea de Marea Neagră pe teritoriul acestei țări. Subiectul a fost preluat rapid de partidul AUR și de vectori ai propagandei anti-occidentale.

Ulterior, guvernul de la București a cerut autorităților ucrainene să permită măsurători pe canalul Bîstroe.

Ucraina a acceptat cererea, iar secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a anunțat marți că măsurătorile se vor face cu nave ucrainene și cu experți români.

„S-a primit acceptul şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a spus secretarul de stat.

Măsurarea celor 65 de kilometri din Braţul Bâstroe ar dura aproximativ 7-10 zile

El a precizat că „s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”.

„Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Scrioşteanu a arătat că estimează că în aproximativ 7-10 zile ar trebuie să dureze măsurarea celor 65 de kilometri din Braţul Bâstroe.

Vezi aici anexa relevantă a raportului UNECE.

Comentarii
  • idiotii ce braveaza cu bistroe sa intleaga ca daca n are minim 10m pe toata lungimea e fix p00a.
    an de an se aduna aluviuni deci e doar vrajeala de la incuiatii din GOLD

  • Minciuni, praf in ochi la prosti cu aceste afirmatii NIMIC NU ESTE ADEVARAT. Daca ar fi asa din 2005, si pana acum Delta era secata de multi ani. Se incearca o musamalizare de catre tradatorii Romaniei si nazistii ucrainieni.Trebuie respectate legile internationale de ucrainieni in privinta Bistroe si a tot. SUKA UCRAINA PENTRU TOT SUKA ZELENSKi vreau sa transmit si personal , in fata pe posturi de televiziune direct la z- zelenski in creier pentru nazismul si bătaia de joc de Romania si Romani. SUKA UCRAINA, SUKA Z- ZELENSKi!

Adauga un comentariu