Titlurile zilei

Răsturnare de situație în cazul ieșenilor morți din cauza spirtului medicinal! Se fac necropsii la Iași direct în cimitire! Rezultatul poate schimba întreaga anchetă! – VIDEO

Publicat: 05 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răsturnare de situație în cazul ieșenilor morți din cauza spirtului medicinal Se fac necropsii la Iași direct în cimitire Rezultatul poate schimba întreaga anchetă - VIDEO

După ce mai multe persoane și-au găsit sfârșitul din cauza consumului de spirt medicinal, la Iași ancheta se extinde. Ieri s-au făcut necropsii în cimitirul unei comune din Iași. Cadavrele a doi bărbați care au fost găsiți morți în urmă cu câteva zile au fost examinate. Rezultatul necropsiilor trebuie să stabilească dacă moartea celor doi bărbați a survenit tot din cauza consumului de spirt medicinal

Răsturnare de situație în cazul anchetei de la Iași. După ce zece ieșeni au murit din cauza spirtului medicinal, s-a extins ancheta. Astfel, ieri, în comuna ieșeană Plugari s-au făcut două necropsii, chiar în cimitirul din localitate. Astfel, anchetatorii vor să afle dacă două morți considerate suspecte au sau nu legătură cu spirtul contrafăcut. Dawoud Abdel Nabi Ali și Ahmed Fuad sunt doi arabi care au afaceri în capitală. Odată cu începerea pandemiei, cei doi s-au gândit să facă bani rapid și simplu.

Așa au ajuns să pună în practică un plan aproape diabolic. Au cumpărat recipiente din plastic, au imprimat etichete și au combinat mai multe substanțe folosind o cantitate uriașă de metanol, un alcool ucigaș. Alcoolul sanitar s-a vândut ca pâinea caldă și așa au ajuns cei doi arabi să vândă cantități uriașe de alcool medicinal contrafăcut obținând zeci de mii de euro. Într-un timp extrem de scurt. Ambii aveau standuri în „Dragonul Roșu”, iar de acolo a fost distribuit în multe zone din țară spirtul ucigaș.

Bani grei din spirt contrafăcut

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au lucrat ca la carte și au reușit să dea de cei care au ucis cu sau fără voie.

„După declararea pandemiei cauzate de COVID-19 și a stării de urgență la nivel național, conform ordonanței militare nr. 1 din data de 17 martie 2020, în prima decadă la lunii aprilie 2020, doi inculpați, de cetățenie iraniană, respectiv irakiană, și fiul unuia dintre aceștia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuși decât cei utilizați de către producători autorizați de a-l vinde potențialilor clienți, cu scopul de a obține un folos material injust.

Astfel, într-un spațiu închiriat pe raza comunei Dobroiești din județul Ilfov, aceștia au preparat o soluție care să imite alcoolul sanitar, având în compoziție alcool metilic în cantități mari, așa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit și livrat reprezentanților unei societăți comerciale din Iași mai multe baxuri conținând peturi a câte 500 de ml pe care erau afișate etichete inscpriționate alcool sanitar Sante Med, inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut”, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Zece morți din cauza spirtului contrafăcut. Sunt singurii?

La Iași, spirtul contrafăcut a fost distribuit de Ciprian Barticel, un comerciant care ar fi făcut afaceri cu cei doi arabi de ani întregi. Nu ar fi știut însă că marfa pe care a procurat-o este contrafăcută și periculoasă.

„Reprezentanții societății din Iași au distribuit produsele achiziționate mai multor agenți economici de pe raza județului Iași, iar în intervalul 15 aprilie – 24 aprilie s-a înregistrat decesul mai multor persoane, urmare a folosirii sau ingestiei de alcool sanitar contrafăcut. Cei doi inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciuni și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse”, a mai precizat prim-procurorul.

În acest moment, zece decese au survenit în urma consumului de spirt contrafăcut, însă se așteaptă rezultatele necropsiilor făcute în comuna Plugari.

„IML-ul ne-a furnizat o listă cu 10 autopsii, cauza morții fiind intoxicația cu alcool metilic. Sunt 10 dosare înregistrate, dar urmărirea penală se efectuează raportat la 9 victime, pentru că nu am conexat încă al 10-lea dosar. E o chestiune pur administrativă. Probabil vom extinde urmărirea penală. Eu știu la acest moment că avem în calcul 12 victime”, a mai completat prim-procurorul.

Alcoolul ucigaș

Medicii ieșeni au tras un semnal de alarmă legat de alcoolul metilic.

„Alcoolul etilic este alcoolul pe care îl găsim în toate băuturile alcoolice. El poate fi metabolizat de ficat, avem capacitatea de a metaboliza alcoolul etilic, în schimb organismele nu sunt construite să poată metaboliza alcoolul metilic, care este un alt produs chimic, nefiind posibilă metabolizarea. Acest alcool duce la comă, acidoză severă, insuficiență renală și în mod particular la orbire. Este un alcool extrem de toxic pentru că e nevoie de foarte mici cantități pentru a fi letal. Vorbim de cantități de sub 100 de grame de alcool care pot duce la deces”, a precizat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului „C.I. Parhon”.

Alcoolul metilic ajunge să fie folosit ilegal de cele mai multe ori.

„Din păcate, în laboratoarele ilegale sau în alcoolul contrafăcut se pot găsi aceste substanțe din dorința unora de a face economii. Din neștiință, aceste improvizații sunt, din păcate, criminale și duc la tragedii familiale. Au fost serii de cazuri pe care le-am văzut la spitalul «Parhon» de bărbați care au împărțit o stilcă de vin neștiind că acea sticlă, înainte, avea urme de alcool metilic sau de antigel. Au fost toți aduși în stare foarte gravă la terapie intensivă. Este extrem de important ca acești pacienți să fie aduși în primele 6 ore la spital, să se poată face hemodializă în urgență. În absența acestui tratament, cei mai mulți pacienți mor”, a mai precizat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al spitalului „C.I. Parhon”.

Mii de sticle de spirt vândute în judeţul Iaşi

În urma anchetei s-a descoperit faptul că cei doi arabi ar fi vândut, pe raza judeţului Iaşi, nu mai puţin de 4000 de sticle de spirt. Amploarea anchetei este mare, iar sticlele de spirt vândute fi putut sta la bază a mai multor decese decât se crede până la această oră.

 

Adauga un comentariu