Local

Răsturnare de situaţie! Toţi pelerinii din România sunt lăsaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva! – Update

Publicat: 14 oct. 2020
Baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii de pretutindeni sunt lăsați să se închine la moaște
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii de pretutindeni sunt lăsați să se închine la moaște

Decizie de ultimă oră a autorităților. Persoanele de pretutindeni pot intra la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Astfel, sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a putea închina la racla Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Update: Mai multe persoane au devenit recalcitrante atunci când au auzit că nu mai pot intra în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cel mai probabil racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în această noapte atunci când rândul se va reduce astfel încât să poată fi gestionat fără probleme.

Update: Pelerinii sunt din nou legitimai de către jandarmi. De asemenea, accesul acestora este restricționat în funcție de domiciliu.

Zeci de creștini sunt prezenți la Catedrala Mitropolitană Iași încă de la miezul nopții

Miercuri, 14 octombrie 2020, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva pelerinii protestează din nou. Aceștia huiduiesc jandarmii pentru că nu sunt lăsați să se închine la Sfintele moaște. Pandemia de coronavirus a produs la nivel mondial numeroase schimbări. Nu doar sistemul de sănătate a fost afectat. Sute de mii de oameni și-au pierdut persoanele dragi, milioane s-au confruntat cu infectarea cu SARS-CoV-2, mulți angajați au intrat în șomaj tehnic s-au și-au pierdut locurile de muncă deoarece firmele în care lucrau au dat faliment etc. În urmă cu câteva zile, din cauza numărului ridicat de cazuri de infectare cu COVID-19 autoritățile din România au luat o măsură care i-a revoltat pe creștinii ortodocși. Înainte cu câteva zile de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva a fost interzis accesul în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a persoanelor care nu locuiesc în municipiul Iași.

Loviți de pandemie dar și de greutățile vieții, aceștia își puseseră speranța că vor veni la racla Sfintei pentru a se ruga. Mânați de tristețe, revoltă și de sentimentul de discriminare, aceștia au început să vină în fața Mitropoliei pentru a-și manifesta trăirile. Cu ochii înlăcrimați, creștinii s-au rugat, au fredonat cântece bisericești și și-au strigat ofurile. Deși decizia a aparținut exclusiv Executivului și Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, jandarmii au fost cei care au „încasat” din plin replicile tăioase ale manifestanților.

Mitropolitul Teofan a omagiat trei cadre medicale afectate de virusul Covid-19

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Mitropolit Teofan a omagiat trei persoane care au lucrat în domeniul medical și care au trecut la cele veșnice în aceste vremuri de pandemie, fiind afectate de COVID-19. Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin care a fost infirmieră în Bacău. Toate cele trei persoane erau fiice credincioase ale Bisericii Ortodoxe și au trecut la cele veșnice anul acesta. Pe scenă au fost reprezentanți ai familiei care au primit distincția.

„Medicul Mariana Andrioaie, născută pe 22 august 1952, și-a desfășurat practic întreaga activitate (peste 40 de ani) în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. A ieșit la pensie în anul 2017, însă și-a prelungit contractul de muncă în cadrul spitalului din cauza deficitului de medici. De la începutul epidemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, sa fie testată pentru această boală.

După ce a avut contact cu tânăra menționată, a stat în izolare două săptămâni, testul iesind atunci negativ. Dupa ce a ieșit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-și ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile. Ultima gardă a avut-o în Vinerea Mare. În data de 19 aprilie 2020 a fost internată în Secția de Boli Infecțioase din Botoșani, fiind testată pozitiv pentru virusul Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iasi, starea acesteia agravându-se. În data de 27 aprilie a decedat”, a transmis ÎPS Teofan.

Anul 2020 declarat an omagial al pastorației părinților și copiilor

Întrucât anul 2020 a fost declarat de către Patriarhia Română drept An omagial al pastorației părinților și copiilor, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie din 14 octombrie, Părintele Mitropolit Teofan a invitat trei familii:

1) familia preotului Paul Andrei și a prezbiterei Claudia Elena Smeu din Iași cu cei șapte copii ai lor;

2) familia medicilor Valeriu și Cătălina-Eugenia Gavrilovici din Suceava cu cei șase copii ai lor (dintre care trei au urcat pe scenă);

3) familia Ionuț și Elena Crăciun din Iași cu cei patru copii ai lor.

Comentarii
 • cu vitamina D, C si Zinc nu se rareste nimeni
  masca ajuta in cazul in care stranuti…in rest este pistol cu apa
  nici un politician nu spune populatiei sa faca profilaxie, doar amenzi, politie si jandarmerie
  suntem buni pentru ei doar la vot

  faceti tratament profilactic iar apoi purtati si masca si faceti distantare..altfel doar cu masca ajungeti doar sa votati mai repede la parlamentare

  cind a fost vorba sa vina lumea la vot era asteptata toata lumea, iar cei cu febra aveau prioritate, dar acum inchidem mitropolia desi linga – la Palas este o petrecere continua

  acum au vazut autoritatile ca da rau la parlamentare ce au facut si lasa pe toata lumea….tirziu, raul este deja facut

 • vezi de tine sa porti masca si sa te speli dar si raul din tine care te roade si te imbolnaveste mai mult ca orice. Crezi ca traim in jungla si suntem inapoiati?! Nu se intra in Curtea Mitropoliei fara masca de protectie.

 • Dacă Dumnezeu vrea ne poate lua sufletele la toți în același timp. Atâta timp cât pelerinii intră cu masca de protecție și se păstrează distanța corespunzătoare nu va fi nici o problemă. La votare nu s-au infectat te întreb? Tu ai mers la vot? Ori ai așteptat să-ți cadă sacii din cer cu merinde…Vezi-ți tu de grija ta. Are cine să gestioneze situația pelerinajului.

 • cei cu aglomerarea de la Cluj cu sparanghelul nu au incalcat codul penal referitor la zadarnicia combaterii bolilor ? Justitia a decis ca nu este nici o problema !!!
  la votare la fel, alegerile parlamentare de ce nu se amana !!!??

 • Nu se respecta nimic in aceasta tara . S- a dat o ordonanța prin care se spune ca nu sunt permise pelerinajele . Este suparata Mitropolia Moldovei ? A pierdut o afacere ?Crdinta nu înseamnă pelerinaje , circ , joc de artificii , concerte , vinzatori ambulanți , etc .Cat a pierdut biserica și primăria ? Sunteți inconștienți ! Cipii merg la școala cumasca , iar unii doresc in oraș zeci de mii de oameni . Orașul va fi Madridul României .

 • @cei care aveti probleme cu pelerinajele:
  nu fiti idioti utili, daca voi aveti dreptul la opinie si crestinii din tara asta au dreptul constitutional la libertate religioasa

  problemele pe care le aveti cu religia va impiedica sa vedeti ca voi urmati, iar politicienilor nu le pasa de virtue signalling-ul vostru
  luati aminte ca sunteti buni doar cind votati

  drepturile constitutionale nu sunt negociabile

  aparati-va fiecare sanatatea – luati vitamina C, D si Zinc, lasati-l si pe cel de linga voi sa traiasca asa cum doreste
  nu a venit vreun crestin care sa se ia de voi, sa ia in deridere drepturile voastre, in schimb politicienii vor numai amenzi si lockdown…chiar daca OMS spune ca lockdownurile nu sunt recomandabile – este stire recenta
  respectati si veti fi respectati

 • Iti irosesti timpul. La astia nu tin nici argumentele rationale si nici bunul simt.
  Ei sunt impotriva credintei. Ei ii urasc pe toti cei care cred. Pe preoti in primul rand. Pelerinajul de astazi? Este doar un pretext pentru a-si revarsa din nou ura si dispretul. Daca nu era pelerinajul, gaseau ei altceva.

  „Nu sunt decât trei feluri de oameni. Unii care Îi slujesc lui Dumnezeu pentru că L-au găsit, alții care mereu Îl caută, negăsindu-l, încă alții care nici nu L-au găsit și nici nu-l caută. Primii sunt înțelepți și fericiți, ceilalți sunt înțelepți, dar nefericiți, iar ultimii sunt nebuni și nefericiți.”
  Johann Wolfgang Goethe

 • „Iti irosesti timpul. La astia nu tin nici argumentele rationale si nici bunul simt.
  ” .. oare nu se poate spune acelasi lucru si despre voi doi sau voi detineti adevarul absolut? Sa inteleg ca daca cineva aduce un argument pertinent in legatura cu „pelerinajul” e imediat inpotriva religiei? Nu poate fi cineva si cu religia si cu bun simt si capul pe umeri in acelasi timp? Este un timp pentru toate.

 • Plasarea in context este prima conditie a unui dialog rational. Altminteri, fiecare vorbeste despre altceva. @fost votant pnl avea in vedere mesajele de pe acest topic. La fel si eu.
  Mesaje de genul celor postate aici – cum ar fi ” Sa traiasca bine popi umplem saci..ura.RUSINE BISERICI RUSINE ” – nu sunt argumente. Sunt expresia unei idiosincrazii, dar si a dorintei de a terfeli pe cei care nu au aceasta idiosincrazie.

 • Patriarhul e într-o realitate paralelă, în raport cu noi, ceilalți. Mă tem că biserica ortodoxă română e din ce în ce mai departe de realitățile României contemporane. ea a ajuns să se creadă o a patra putere în stat; trăiește după legi proprii, se judecă așijderea, are și guvern propriu. Nu-i nimic, va veni vremea să fie adusă în ordinea legală. Probabil că nu-i încă momentul politic. Dar… va fi.

 • Am trecut in seara asta prin zona Mitropoliei (voiam sa merg pe Uzinei dar am fost directionat catre Str. Morilor/Kaufland).
  Din pacate nu se respecta regulile, chiar cu jandarmii de fata, care nici macar nu iau atitudine.
  Grupuri de persoane langa gardurile de metal fara masti, sau sub/pe barba – culmea 2 preoti fara masca intr-un grup de 5-6 persoane stand foarte aproape, binedispusi…ca in vremurile „bune”.

  Asta spune tot despre capacitatea Bisericii de a organiza corespunzator acest eveniment..cum au afirmat…

  Exact din acest motiv, nu trebuia organizat acest pelerinaj..ca multi oameni nu respecta pe nimeni si nimic…
  Ca si concluzie..se pare ca Biserica nu prea este interesata tocmai de viata celor bolnavi – cu comorbiditati..
  A..si inca ceva sa nu uit..nu are sens sa comparati mersul la vot cu pelerinajul ..asa pe scurt: la pelerinaj trec zeci de mii de oameni prin acelasi loc fara sa resoecte toti regulile, unii pupa si racla, iar la vot sunt cam 1000-2000 de oameni pe sectie..si nu prea vin toti. Parca e cam mare diferenta doar daca ne uitam la acest aspect…

 • Bor a ajuns a,,,,, n coloana a sigurantei si a securitatii stat in stat cu privilegii si drepturi pt, cei care tin plebea indobitocita, O reforma in BOR , pe cand ,,,,,

 • Pelerinajul, atat cat este, este in aer liber. Este macar 1 m intre participanti. Si este o singura data pe an.
  In autobuze este aglomeratie zilnic. Spatiu inchis, in care oamenii stau practic lipiti. Pericolul mare de infectare acolo este. Daca autoritatile ar fi interesate cu adevarat, ar suplimenta numarul de autobuze.

Adauga un comentariu