Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Explozii raportate la ținte militare din Rusia și Crimeea

Publicat: 19 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Explozii raportate la ținte militare din Rusia și Crimeea
Război în Ucraina,

Au fost raportate incendii și explozii la ținte militare în interiorul Rusiei și în părțile Ucrainei ocupate de ruși, în cea mai recentă dintr-un șir de misiuni de sabotaj aparent în adâncurile teritoriului deținut de Rusia .

Două sate rusești au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniții de lângă granița cu Ucraina din provincia Belgorod. „Un depozit de muniții a luat foc în apropierea satului Timonovo”, la mai puțin de 50 km de graniță, a declarat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov într-un comunicat, adăugând că nu au fost raportate victime.

UPDATE 23.00: Germania ar fi livrat Ucrainei alte 3 trei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard și 11 transportoare blindate M113

Germania ar fi livrat Ucrainei alte 3 trei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard și 11 transportoare blindate M113, potrivit site-ului guvernului german, potrivit Unian.net.

Astfel, Ucraina ar fi primit în total din partea Germaniei 15 sisteme antiaeriene mobile GEPARD și 44 de transportoare blindate M113.

Ucraina va primi de asemenea 225 proiectile ghidate Vulcano.

UPDATE 22.30: Explozii în Sevastopol, în Crimeea

Vineri seara s-au auzit mai multe explozii în cel mai mare oraș al Crimeei, iar unele înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată focuri trase de tunuri antiaeriene.

UPDATE 22.00: „Mărturisesc toate crimele”. Un soldat rus recunoaște că a executat un civil și își denunță comandanții

Daniil Frolkin, un caporal rus în vârstă de 21 de ani, recunoaște că a ucis un civil ucrainean și descrie inclusiv modul în care s-a întâmplat. „Îi spun să meargă înainte. El merge înainte. Îi spun: „În genunchi.”

Și eu doar îl împușc în cap.” Mai mult, el și-a denunțat comandanții care au condus trupele ruse într-un război care „nu ar fi trebuit aibă loc”, arată jurnaliștii din Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției.

UPDATE 21.45: Reuniune în Finlanda cu reprezentanţii Suediei şi Turciei pe tema aderării statelor nordice la NATO

Finlanda va găzdui în luna august o întâlnire cu reprezentanţii Suediei şi Turciei consacrată memorandumului semnat de cele trei ţări pentru a permite aderarea celor două state nordice la NATO în pofida opoziţiei iniţiale la Ankara, a anunţat vineri ministrul finlandez de externe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 21.00: Sistemele antiaeriene rusești din Crimeea au lansat interceptoare în noaptea de vineri

Sistemele antiaeriene rusești din Crimeea au lansat interceptoare în noaptea de vineri, iar imaginile apărute pe rețelele de socializare arată cel puțin o interceptare reușită. Nu există deocamdată informații legate de ce atac au executat forțele ucrainene și ce fel de muniție au folosit.

UPDATE 20.00: Nou ajutor militar SUA pentru Ucraina: Rachete pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine

Pentagonul a anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 775 de milioane de dolari, care include rachete suplimentare pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine, relatează Reuters și AFP.

UPDATE 19.33: Gazprom anunță din nou suspendarea livrărilor de gaze către Europa pentru 3 zile pentru „mentenanță”

Livrările de gaze rusești către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, din 31 august până pe 2 septembrie, pentru „mentenanță”, a anunțat vineri gigantul gazului rusesc Gazprom, relatează AFP.

UPDATE 19.00: Statele Unite sunt așteptate să anunțe, vineri, că vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar de aproape 800 de milioane de dolari

Statele Unite sunt așteptate să anunțe, vineri, că vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar de aproape 800 de milioane de dolari, care va include și drone de supraveghere, potrivit mai multor oficiali americani, relatează The Guardian.

Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului cu Associated Press înainte de apariția publică a informației despre ajutor.

Ei au spus că cea mai mare parte a ajutorului va fi reprezentat de obuze (arme cu rază lungă de acțiune) și muniție. Doi oficiali au confirmat că pachetul va include drone, care sunt lansate cu o catapultă și pot fi recuperate.

SUA au trimis anterior Ucrainei echipamente și arme în valoare de peste 9 miliarde de dolari.

UPDATE 18.00: Când va permite Putin Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să ajungă la centrala nucleară Zaporojie

Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse creează riscul unei „catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”, notează Agerpres.

UPDATE 17.42: Mărturia lui Orest, soldatul-fotograf din batalionul Azov ținut prizonier de trei luni de ruși

Fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a făcut publice fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal, este ținut prizonier de ruși din luna mai, de când militarii ucraineni s-au predat. Recent, el a reușit să își sune familia pentru a le spune că este în viață și unde este ținut prizonier, potrivit televiziunii ucrainene 24TV.

UPDATE 16.21: Un cercetător de la Wilson Center explică de ce, după standardele rusești, războiul dus împotriva Ucrainei este unul „foarte blând”

Kamil Galeev, un jurnalist și cercetător de la Wilson Center născut în Rusia, explică de ce, din perspectiva rușilor, războiul din Ucraina este unul „foarte blând”.

UPDATE 15.50: Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a întețit bombardamentele asupra Harkov pentru a menține pe loc trupele ucrainene

Rusia continuă să bombardeze constant pe frontul Harkov din nord-estul Ucrainei pentru a bloca forţele ucrainene şi a preveni utilizarea lor în contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic, informează Reuters.

UPDATE 14.40: Vladimir Putin și Xi Jinping vor să participe la summitul G20 din noiembrie în Bali, anunță președintele Indoneziei

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de agenția germană de presă DPA.

UPDATE 13.30: Erdogan îi face o concesie lui Putin și îmblânzește tonul la adresa Siriei – Mesaj pentru regimul de la Damasc

Recep Erdogan a asigurat, potrivit AFP, că Turcia „nu are pretenţii” la teritoriul sirian. „Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (…). Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru”, a declarat Erdogan, care ameninţă din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde.

UPDATE 12.49: Zelenski va negocia cu Rusia doar cu o condiție: Pe urmă vom vedea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, transmite AFP.

UPDATE 10.50: Unităţi militare ucrainene la graniţa cu Republica Moldova şi România. Ce spune colonelul Ion Petrescu 

Miercuri, 17 august 2022, invitat în cadrul unei emisiuni de televiziune, colonelul Ion Petrescu a făcut o serie de dezvăluiri interesante şi care pun mari semne de întrebare tuturor romanilor. Cadrul militar a menţionat ca la graniţa Republicii Moldova şi Romeniei se află mai multe unităţi militare ucrainene.

UPDATE 09.40: Oficialii de la Casa Albă credeau că Volodimir Zelenski îşi protejează imaginea politică în pofida avertismentelor lansate că Rusia va ataca Ucraina

Sunt noi mărturii despre cum SUA au încercat să prevină Ucraina despre o invazie iminentă a Rusiei. Mai mulţi oficiali de la Casa Albă au considerat că, mai degrabă, Volodimir Zelenski încearcă să-și protejeze imaginea politică.

UPDATE 08.00: Apeluri pentru securizarea centralei nucleare deținute de Rusia

Pe fondul temerilor că forțele ruse s-ar putea pregăti să organizeze o „provocare” la centrala nucleară Zaporizhzhia, liderii mondiali au făcut apel să securizeze de urgență situl.  Secretarul general al ONU a cerut o retragere urgentă a forțelor și echipamentelor militare.

UPDATE: 07.30: Forțele ruse se pregătesc să organizeze o „provocare” la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de Moscova

Forțele ruse se pregătesc să organizeze o „provocare” la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de Moscova , a avertizat serviciile militare de informații ucrainene. Agenția ucraineană de informații pentru apărare a declarat că este îngrijorată de faptul că Rusia intenționează să organizeze un incident la centrală vineri și are informații că personalul companiei nucleare ruse Rosatom a părăsit locul.

UPDATE 07.00: Secretarul general al ONU a cerut o retragere urgentă a forţelor militare de pe amplasament

Secretarul general al ONU a cerut o retragere urgentă a forţelor militare de pe amplasament . António Guterres s-a declarat „foarte îngrijorat” de situația din fabrică și a spus că trebuie demilitarizată, adăugând: „Trebuie să spunem așa cum sunt – orice daune potențiale aduse Zaporizhzhia este sinucidere”. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy , a declarat că a convenit cu Guterres asupra unui cadru pentru o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a inspecta centrala electrică. „Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Chornobyl”, a adăugat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Adauga un comentariu