Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie

Publicat: 21 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 179

Război în Ucraina, ziua 179. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de otrăvirea unora dintre soldați în regiunea Zaporojie din sud-estul țării. Ministerul a declarat că mai mulți militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie.

Război în Ucraina, ziua 178. Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații
  • O rachetă rusă a rănit 12 persoane în orașul ucrainean Voznesensk, nu departe de centrala nucleară
  • Copii răniți într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev
  • Rusia va construi cel mai mare centru de educație militar-patriotică pentru copii
  • Explozii în Marea Neagră! Ucrainenii au atacat flota rusă din Sevastopol

UPDATE 21:10: În regiunea Dnipropetrovsk, rușii au tras asupra orașului Zelenodolsk, unde o femeie a murit, iar șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 21:00: Liderii american, francez, german şi britanic au îndemnat duminică la „reţinere” în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 20:17: Un startup ucrainean folosește inteligența artificială pentru a crea harta distrugerilor provocate de Rusia în Ucraina

UPDATE 19:40: Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, comandamentul rus închide spațiul aerian în anumite secțiuni ale regiunilor Lipeșk, Voronej și Belgorod din 22 august până pe 25 august. Toate cele trei regiuni rusești sunt aproape de regiunile Harkiv și Lugansk din Ucrainapotrivit Kyiv Independent

UPDATE 19:18: În Ucraina vor apărea noi alerte acustice: pentru pericol chimic și radiații și evacuare

UPDATE 18:47: Cetăţenii cehi au trimis fix câte 1.968 de coroane (aproape 80 de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva Rusiei şi pentru a comemora invazia din 1968 a Cehoslovaciei de către trupele conduse de sovietici, a anunţat duminică ambasada Ucrainei, relatează The Guardian.

Cehii foloseau un cod de plată special pentru a dona 1.968 de coroane într-un cont deja existent creat de ambasada Ucrainei în Republica Cehă pentru a colecta fonduri.

„Chiar și în weekend, zeci și zeci de plăți în valoare de 1.968 de coroane ajung în contul nostru, vă mulțumesc mult, prieteni cehi!” a spus ambasada pe Twitter.

La 21 august 1968, armatele Uniunii Sovietice și aliații săi au trecut granițele în Cehoslovacia, pentru a zdrobi o mișcare de reformă care a demarat la începutul aceluiași an, sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Trupele au ucis zeci de civili, iar ocupația ulterioară a împins zeci de mii de oameni în exil. Trupele au plecat în cele din urmă după căderea guvernării comuniste în 1989.

UPDATE 18:28: Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:55: Angajaților instituțiilor situate în cartierul guvernamental din Ucraina li se recomandă să lucreze de la distanță în perioada 22-26 august.

Aparatul Radei Supreme va funcționa de la distanță, cu excepția celor implicați în delegațiile internaționale, potrivit Ukrainska Pravda.

Asta, după ce președintele Volodimir Zelenski consideră că săptămâna viitoare Rusia ar putea încerca să comită acțiuni deosebit de crude.

UPDATE 15:53: Doar una din 20 de rachete rusești atinge obiective militare. Restul rachetelor lovesc ținte civile, cum ar fi clădiri rezidențiale și infrastructură, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 15:33: Rusia a anunţat, duminică, că rachetele sale Kalibr au distrus un depozit de muniţie din regiunea Odesa, unde erau depozitate rachete pentru sistemele americane HIMARS, în timp ce Kievul a declarat că de fapt a fost lovit un depozit de cereale, relatează Reuters.

UPDATE 15:20: Volodimir Zelenski și Vitali Klitschko, mesaje puternice după victoria lui Oleksandr Usyk: „Vom câştiga şi împotriva barbarilor ruşi”

UPDATE 15:13: Un ales local, Andrii Lavrus, a anunţat într-o postare pe Telegram că Oleksandr Nakonecini, care conducea filiala SBU în regiunea Kirovohrad din ianuarie 2021, s-a sinucis cu un glonţ în cap, scrie news.ro.

UPDATE 14:40: Șeful SBU din regiunea Kirovohrad, Oleksandr Nakonecini,, a fost găsit mort în locuința sa, potrivit Ukrainska Pravda. Victima avea o rană prin împușcare. Nakonechny conducea Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Kirovohrad din ianuarie 2021.

UPDATE 14:33: Anchetatorii au deschis o investigație pentru omor în cazul fiicei lui Aleksander Dughin, care a murit după ce mașina pe care o conducea în apropiere de Moscova a sărit în aer, relatează agenția rusă de presă TASS. Un dispozitiv explozibil ar fi fost pus sub mașină la festivalul la care Daria Dughina a participat sâmbătă seară, potrivit unei surse judiciare citată de TASS.

UPDATE 13:39: Rusia a desfășurat rachete hipersonice Kinzhal (Dagger) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, a declarat duminică ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit Reuters.

UPDATE 12:47: Șeful biroului prezidențial, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu este implicată în explozia mașinii în care se afla Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin – considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 12:21: Alte patru nave care transportă produse alimentare au părăsit porturile ucrainene, a anunțat duminică Ministerul turc al Apărării, ridicând la 31 numărul total al navelor care au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui acord de export de cereale negociat de ONU, potrivit Reuters.

UPDATE 11:14: Pugilistul ucrainean Oleksandr Usyk, care a luptat alături de soldaţii ucraineni la începutul invaziei ruse din 24 februarie, şi-a păstrat centurile IBF, WBA şi WBO la categoria grea, după ce l-a învins la puncte pe britanicul Anthony Joshua, sâmbătă seară, la Jeddah.

UPDATE 10:00: Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, a declarat că, dacă rușii orchestrează un accident deliberat la centrala nucleară din Zaporojie, urmat de emisii de radiații, acesta trebuie considerat un atac asupra statelor membre ale NATO, prin prisma articolului 5 al tratatului, relatează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.

Adauga un comentariu