Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: ONU va menține „prezența continuă” la centrala nucleară din Zaporojie

Publicat: 02 sept. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Război în Ucraina ONU va menține prezența continuă la centrala nucleară din Zaporojie
Primele concluzii de la centrala nucleară Zaporojie: „Este ceva ce nu poate continua să se producă"

Șeful AIEA spune că echipa își va menține prezența la centrala nucleară Zaporojie. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că echipa sa de inspectori nucleari a încheiat primul tur al centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

UPDATE 23.30: Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 – aparent din cauza unei scurgeri de ulei – nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

UPDATE 23.10: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum.

Într-un discurs televizat din 2 septembrie, prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a adăugat că forțele ruse au bombardat Ucraina de peste 22.000 de ori, lovind ținte civile în proporție de 90%.

UPDATE 22.40: Ucraina a declarat vineri că a lovit o bază rusească din Enerhodar (sud), nu departe de centrala nucleară Zaporojie

Ucraina a declarat vineri că a lovit o bază rusească din Enerhodar (sud), nu departe de centrala nucleară Zaporojie, unde, spun ucrainenii, și-a mutat Rusia armamentul înainte de inspecția echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

UPDATE 22.00: Directorul AIEA, despre situația la centrala nucleară Zaporojie

Directorul AIEA, despre situația la centrala nucleară Zaporojie: Probabilitatea mai multor daune „mă îngrijorează foarte mult” / Doi experți vor rămâne permanent la centrală

UPDATE 21.30: Rusia continuă să înregistreze pierderi în sudul Ucrainei

Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis vineri 37 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, patru obuziere Msta-B, un lansator multiplu de rachete Grad, 10 vehicule blindate și un depozit de muniție

UPDATE 21.00: Închiderea conductei este o dovadă a cinismului Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al UE

Închiderea conductei este o dovadă a cinismului Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al UE, într-o prima reacție europeană la anunțul Gazprom că nu va reporni sâmbătă, așa cum era stabilit, furnizarea gazului rusesc către Europa prind Nord Stream 1.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, spune că decizia de a menține conducta închisă a fost făcută sub „pretexte false”.

El spune, într-un mesaj pe Twitter, că mișcarea confirmă că Gazprom nu este un furnizor de încredere.

El adaugă că închiderea gazoductului este „dovada cinismului Rusiei, deoarece preferă să ardă gaz în loc să onoreze contractele”.

Aceasta se referă la o analiză publicată săptămâna trecută, care a constatat că Rusia arde cantități mari de gaz la una dintre fabricile sale, în loc să-l folosească în scopul prevăzut.

UPDATE 20.50: Gazprom din Rusia a declarat vineri că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită

Gazprom din Rusia a declarat vineri că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită după ce s-a constatat că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei la motor în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

UPDATE 20.20: Armata rusă a scos echipamentul militar de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie înainte de vizita experților AIEA – Statul Major Ucrainean

Armata rusă și-a scos echipamentul militar de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, chiar înaintea unei vizite a experților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 20.00: Misiunea AIEA a fost primită la centrala nucleară Zaporojie de un „expert” rus, care e de fapt sociolog

Misiunea AIEA a fost primită la centrala nucleară Zaporojie de un „expert” rus, care e de fapt sociolog / Cum explică el de ce obuzele de pe solul centralei par să fie lansate de ruși, nu de ucraineni

UPDATE 19.30: Ce mai rămas din Complexul Sportiv Lokomotiv din Harkov, după ce a fost bombardat cu rachete S-300 de Rusia 

Ce mai rămas din Complexul Sportiv Lokomotiv din Harkov, după ce a fost bombardat cu rachete S-300 de Rusia / Acolo era bazinul de antrenamente al echipei de inot sincron care a luat aurul la Mondiale

UPDATE 19.00: Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost reconectat la rețeaua Ucrainei 

Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost reconectat la rețeaua Ucrainei vineri, la o zi după ce a fost închis din cauza bombardamentelor din apropierea acesteia, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, relatează Reuters.

Cel de-al cincilea reactor a fost reconectat la ora 13.10. ora locală (1010 GMT).

UPDATE 18.00: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 54,5% în sezonul 2022/23 până acum, la 4,16 milioane de tone

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 54,5% în sezonul 2022/23 până acum, la 4,16 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii, relatează Reuters.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile sale de la Marea Neagră, o rută cheie pentru transporturi, au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Datele ministerului au arătat că exporturile de până acum în sezonul iulie 2022 până în iunie 2023 au inclus 2,59 milioane de tone de porumb, 1,19 milioane de tone de grâu și 361.000 de tone de orz.

UPDATE 16.30: Puternicul G7 vrea să impună plafonarea prețului la petrolul rusesc/ Rușii amenință cu închiderea robinetului

Miniștrii de finanțe din G7 sunt așteptați vineri să aprobe planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menține fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au declarat oficialii organizației. În același timp, Rusia amenință că va opri fluxul de petrol.

Miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate urmează să se întâlnească în mod virtual și este posibil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare, relatează Reuters, informează Mediafax.

„Este probabil să se ajungă la un acord”, a declarat un oficial european al G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preț.

UPDATE 15.00: Rusia primește un răspuns ferm din partea lui Bogdan Aurescu: ‘Vom continua să ajutăm Ucraina pe toate dimensiunile’

Sprijinirea Ucrainei este unul din demersurile importante ale României în perioada următoare, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Black Sea and Balkans Security Forum.

„Ce este important pentru noi în viitorul apropiat este să continuăm să sprijinim Ucraina şi, în ceea ce priveşte România, vom face asta. Nu există loc pentru oboseala menţionată destul de mult zilele acestea. Nu există extenuare. Vom continua să ajutăm Ucraina pe toate dimensiunile. În al doilea rând, este important să continuăm presiunile asupra Rusiei, să izolăm Rusia. Toate aceste instrumente sunt valide: sancţiuni, izolarea în organizaţiile internaţionale, să ne asigurăm că nu va exista impunitate în ceea ce îi priveşte pe cei responsabili de crime împotriva umanităţii, crime de război, agresiuni. Şi cred că efortul de a păstra unitatea comunităţii transatlantice trebuie să fie un instrument funcţional”, a precizat Aurescu.

UPDATE 13.56: România va avea trei din armele-vedetă din Ucraina

Armata Română va cumpăra 18 drone Bayraktar TB2 care, alături de rachetele antiaeriene portabile și celebrele lasatoare HIMARS, au adus coșmarul pe capul invadatorilor ruși.

UPDATE 12.12: Replica Kievului pentru Putin, care a vorbit despre „un nou obiectiv pentru operațiunea militară specială”: „Ucraina e locul sfârșitului tău lipsit de glorie”

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îi răspunde președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a vorbit despre un nou obiectiv al „operațiunii militare speciale” din Ucraina – „eliminarea enclavei anti-ruse” de pe teritoriul ucrainean. „Ucraina e locul sfârșitului tău lipsit de glorie”, este replica consilierului prezidențial ucrainean.

UPDATE 11:00: Copii îmbrăcați în uniformă și bocanci cu câteva numere mai mari, aduși la „lecția de istorie” a lui Putin

Mesajele șocante transmise de președintele rus Vladimir Putin la o „lecție deschisă” ținută în fața unui grup de elevi, cărora le-a vorbit despre „enclava antirusă” din Ucraina sau despre faptul că Ucraina nu este un stat, au făcut ca un alt aspect al întâlnirii să treacă mai puțin observat. Și anume, ținuta aleasă pentru copii. Deși îmbrăcați îngrijit, în pozele publicate pe pagina oficială a Kremlinului se vede că unii dintre copii poartă bocanci sau pantofi cu câteva numere mai mari – aspect aparent minor, dar specific propagandei regimurilor autoritare, unde atenția la detalii este sacrificată în detrimentul imaginii de ansamblu: important este cadrul general, care trebuie să iasă bine, iar liderul suprem să arate impecabil.

UPDATE 09.40: Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Volodimir Zelenski: Rusia încearcă să o transforme într-o excursie fără rezultate

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Rusia încearcă să transforme vizita misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporijie într-o excursie fără rezultate, transmite RADOR. El a făcut aceste declarații într-un discurs video difuzat joi seară.

UPDATE 08.00: ONU a adunat informații prețioase de la centrala Zaporojie

Rafael Grossi, inspectorul nuclear șef internațional, a spus că a văzut „lucrurile cheie pe care trebuia să le văd” și că echipa sa a reușit să adune „o mulțime de informații” în timpul unei vizite mult așteptate la uzina Zaporojie ocupată de ruși din Ucraina. . „Am realizat ceva foarte important astăzi și lucrul important este că AIEA rămâne aici – să știe lumea că AIEA rămâne la Zaporojie, a spus Grossi într-un videoclip de la agenția de presă rusă RIA Novosti.

UPDATE 07.30: Comentariile lui Grossi au venit după ce ambele părți s-au acuzat reciproc că au încercat să saboteze vizita AIEA, Moscova și Kievul fiind vinovat pentru bombardamente

Comentariile lui Grossi au venit după ce ambele părți s-au acuzat reciproc că au încercat să saboteze vizita AIEA, Moscova și Kievul fiind vinovat pentru bombardamente. Enerhodar, orașul de lângă uzină, a fost atacat în zori, a spus primarul său, iar forțele ruse ar fi bombardat traseul convenit în prealabil pe care trebuiau să o urmeze inspectorii. Moscova a susținut că a dejucat o încercare ucraineană de a captura planta.

UPDATE 07.00: Crucea Roșie a lansat un apel urgent pentru încetarea tuturor operațiunilor militare

Crucea Roșie a lansat un apel urgent pentru încetarea tuturor operațiunilor militare în jurul centralei nucleare Zaporojie, avertizând că consecințele unei greve ar putea fi „catastrofale”. „E timpul să nu ne mai jucăm cu focul și să luăm în schimb măsuri concrete” pentru a proteja centrala de orice operațiuni militare, a declarat directorul general al CICR, Robert Mardini. Miza a fost „immensă”, a adăugat el.

Comentarii
Adauga un comentariu