Prima pagină » Sanatate » RDW crescut. Interpretarea indicatorilor de analiză hematologică

RDW crescut. Interpretarea indicatorilor de analiză hematologică

17 aug. 2022, 15:07,
BZI.ro, în Sanatate

Adesea, pacienții care donează sânge la laborator pentru analiză caută o explicație a rezultatului final și nu înțeleg ce presupune RDW crescut. Această situație este populară, deoarece în loc de un singur rezultat, oamenii văd o listă de 18 până la 22 de parametri.

Specialiștii laboratoarelor de diagnostic clinic răspund adesea la întrebări referitoare la interpretarea indicatorilor de analiză hematologică. Un analizor automat vă permite să obțineți un rezultat precis, indicând starea corpului uman. Să înțelegem aceste aspecte folosind exemplul interpretării valorilor indicatorilor RDW-SD și RDW-CV în diagnosticul de anizocitoză. Anizocitoza este o boală în care există o creștere a numărului de celule de dimensiuni ne standard. În funcție de ce corpuri s-au schimbat în dimensiune, există anizocitoză a trombocitelor și eritrocitelor.

medic care ia o analiza de sange unei femei

RDW-CV este determinat folosind un analizor hematologic

Ce spune un test general de sânge despre starea sănătății unei persoane

Anizocitoza eritrocitelor într-un test general de sânge indică faptul că dimensiunea globulelor roșii a deviat de la standard. În mod normal, valoarea lor este de la 7,5 la 8,3 microni. Celulele roșii pot fi prezente în sânge, a căror dimensiune diferă, dar numărul lor nu trebuie să depășească 30%. Potrivit cercetărilor medicale, este acceptabil atunci când 15% dintre celule sunt mai mult decât normal, 15% sunt mai puțin decât normal. Globulele roșii din sânge cu un diametru de 6,9 ​​microni se numesc microcite.

Celulele mari vin în două grupe. Macrocitele variază ca mărime de la 8 la 12 microni și megalocite cu un diametru mai mare de 12 microni. Dacă, conform rezultatelor studiului, în analizorul hematologic se găsesc corpuri, ale căror dimensiuni diferă semnificativ de norma specificată, atunci se pune diagnosticul de „Anizocitoză crescută a eritrocitelor”.

medic care ia o eprubeta de pe un suport cu mai multe eprubete

Indicați gradul de eterogenitate folosind un indice special RDW

În funcție de dimensiunea celulei care predomină în mediul lichid, anizocitoza poate fi de tipul microcitoză sau macrocitoză și tip mixt. Această din urmă specie se caracterizează prin prezența corpurilor de diferite dimensiuni.

Indicați gradul de eterogenitate folosind un indice special RDW, indicând lățimea distribuției globulelor roșii. În caz contrar, un astfel de indicator se numește indice de anizocitoză eritrocitară. Acesta arată diferența de dimensiune a populației de celule din proba testată.

RDW crescut. Ce boli semnalează rezultatul

Există următorii indici RDW-CV și RDW-SD. Primul indice indică distribuția procentuală a celulelor după dimensiune. Al doilea indice este deviația standard și anume diferența de mărime dintre corpurile mari și cele mici.

RDW-CV este determinat folosind un analizor hematologic. Aparatul numără automat numărul de corpuri. Rezultatul obținut este exprimat în procente. Indicele este normal dacă valoarea sa este de la 11 la 15%.

trei eprubete cu proba de sange pe rezultatul unor analize

Anizocitoza eritrocitelor într-un test general de sânge indică faptul că dimensiunea globulelor roșii a deviat de la standard

Valoarea RWD este interpretată în același timp, estimând volumul mediu de eritrocite. Acest lucru se datorează faptului că lățimea distribuției eritrocitelor nu se abate de la normă în timpul microcitozei și macrocitozei.

Dacă indicatorul este depășit, putem vorbi despre dezvoltarea anemiei cu deficit de fier. De asemenea, pacientul poate să sufere de anemie hemolitică sau megaloblastică cu lipsă de vitamine B. Rata va fi crescută dacă pacientul are boală hepatică sau a avut recent o transfuzie de sânge. În prezența aglutininelor reci în sânge, poate apărea în mod eronat o creștere a indicelui.

În plus, există condiții patologice în care indicele RDW este crescut. Acestea includ anemia în boli grave și sferocitoză. Este important să se acorde atenție faptului că în tratamentul anemiei cu deficit de fier, indicele nu scade, ci crește. Acest lucru se datorează apariției de noi celule, a căror dimensiune diferă de celulele roșii din sânge. Odată cu eficacitatea terapiei, indicele de anizocitoză revine la normal.

medic care ia o eprubeta cu sange dintr-un suport cu mai multe probe de analiza

Un analizor automat vă permite să obțineți un rezultat precis, indicând starea corpului uman

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
15 iulie 2024
15 iulie 2024