Local

Reacţia lui Gabriel Obadă, asistentul care a montat o cameră de filmat la subsolul Institutului de Psihiatrie ” Socola” din Iași: Ancheta a fost finalizată

Publicat: 29 apr. 2021
Institutul de Psihiatrie
Gabriel Obadă, asistentul de la Institutul Socola din Iași are o reacție la acuzațiile care i se aduc

Gabriel Obadă, asistentul medical de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași are un punct de vedere referitor la faptul că a fost acuzat că a montat o cameră de filmat la subsolul Institutului. La acea dată, personalul medical îl acuza de faptul că acea cameră este montată la subsolul instituției, în vestiarele rezidenților. Acesta a anunţat faptul că ancheta internă a ajuns la final, iar acestuia nu i s-a aplicat nicio sancţiune disciplinară.

Asistentul povesteşte şi despre contextul în care a avut loc montarea camerei de filmat dar şi despre faptul că, la acea vreme, acesta observase un consum mare de materiale sanitare.

Gabriel Obadă anunţă că ancheta este finalizată

Gabriel Obadă, asistentul șef anunţa că ancheta este finalizata iar dosarul în care este acuzat că și-ar fi filmat colegii, a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași:

Sunt Gabriel Obadă, asistent medical la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași și vă transmit o serie de precizări referitoare la informaţii la adresa mea cuprinse în articole publicate în luna aprilie 2020 în…. sub semnătură lui… .
Materialul de presă aducea în atenția publicului un incident petrecut în instituția medicală în care lucrez și formula o serie de acuzaţii la care, la acel moment, nu am considerat că este cazul să răspund, ţinând cont că Poliția inițiase deja o anchetă care era în curs de desfăşurare. În acest moment, ancheta este încheiată iar dosarul este înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, astfel că pot să susțin public o serie de precizări cu privire la respectivele evenimente, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.

Locația în care a fost montată camera de filmat nu poate fi catalogat ca fiind un vestiar

Asistentul şef explică faptul că acea camere de filmat a fost montată în biroul asistentei șef şi a medicilor rezidenţi, încăperea nu putând a fi catalogată ca fiind un vestiar. De altfel, acesta susţine că acea cameră de filmat a fost montată în contextul în care, la nivel de institut exista un consum mare și nejustificat de materiale sanitare:

În rezumat, incidentul în urma căruia a fost declanșată ancheta penală începută în urma autosesizării Poliției a fost generat de o cameră video pusă în funcțiune într-un birou alocat asistentei-șefe și medicilor rezidenți. Menționez că incidentul s-a petrecut în perioada când pandemia Covid19 ajungea și în România și declanșa un val de frică și, în multe situații, reacții de teroare în populației, inclusiv în rândurile personalului medical. Era perioada rafturilor goale, în special la alcool sanitar, dezinfectanți, hârtie igienică, etc. La nivelul secției unde îmi desfășuram activitatea numărul pacienților a fost redus până la golirea ei completă în data de 14 aprilie în vederea organizării activității conform noii situații și primii pacienți care au fost internați au venit după 23 aprilie 2020.

Tot în acea perioadă am observat un consum foarte mare, în opinia mea nejustificat de materiale sanitare, în special la dezinfectanți, în condițiile în care în secție numărul pacienților era zero, iar asistentă șefă a mutat aceste materiale dintr-o magazie de la subsolul clădirii în încăperea destinată ca birou pentru asistentă șefă și spațiu de lucru pentru medicii rezidenți. Această încăpere (Birou asistentă șefă și medici rezidenți) nu a avut și nu avea nici în acel moment rol de vestiar, dulapurile pentru haine se aflau la alt etaj al clădirii (la subsol), iar ”Regulamentul secției” prevedea în mod expres că locația pentru echipare este ”la subsol – zona vestiarelor”, regulament luat la cunoștință de tot personalul sub semnătură.

I s-a părut oportun instalarea unei camere de filmat

În încheiere, asistentul șef explică faptul că i s-a părut oportun montarea unei camere de filmat pentru că era îngrijorat de situaţia consumului ridicat de echipamente medicale. De altfel, asistentul șef precizează faptul că la nivel intern nu s-a luat nicio măsura împotriva lui:

Am fost solicitat de asistentă șefă pentru a o înlocui în atribuții pe perioada concediului de odihnă ce începea din 21 aprilie și am acceptat, dar în același timp eram îngrijorat de situația stocurilor de dezinfectanți care au rămas în gestiunea mea. Deoarece respectivul birou rămânea de multe ori neîncuiat pe parcursul zilei, mi s-a părut oportună utilizarea unei camera video în vederea supravegherei stocului de material sanitare și eliminării posibilelor acuze ce mi se puteau aduce în cazul lipsei materialelor sanitare.

Înregistrarea video ar fi fost utilizată ca material probatoriu în cazul în care s-ar fi constatat dispariția materialelor sanitare. Totodată, pentru a evidenția lipsa imputabilității faptelor mele, doresc să aduc la cunoștința publicului faptul că în urma anchetei interne desfășurate la nivelul Institutului de Psihiatrie Socola Iași nu mi s-a aplicat nicio sancțiune. a conchis Gabriel Obadă.

De la ce a început scandalul camerei de filmare de la Institutul Socola.

Întreg scandalul de la Institutul Socola din Iași a început în aprilie 2020 în momentul în care mai multe persoane au sesizat faptul că un asistent medical a montat o cameră de filmat în vestiar. Poliţia s-a autosesizat şi a demarat o anchetă.

Personalul care a găsit echipamentul a declarat, la acea dată, faptul că respectivele echipamente electronice erau montate în vestiarul unităţii sanitare. De altfel, BZI.RO a preluat punctul de vedere al asistentului la acea vreme. Îl puteți citi dând click aici

Adauga un comentariu