Prima pagină » Actualitate » Reacţia Patriarhiei Române legată de noul act de identitate electronic
Reacţia Patriarhiei Române legată de noul act de identitate electronic

Reacţia Patriarhiei Române legată de noul act de identitate electronic

05 aug. 2021, 12:38,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Patriarhia Română face o precizare nouă legată de noile acte de identitate, electronice. Controversa deja s-a născut, privitor la folosirea cuvântului „gen“ în loc de „sex“ sau lipsa tricolorului de pe document.

„Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de „sex”. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin“, consideră Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române.

Ce opinie are BOR vizazi de scandalul buletinelor electronice

În numele Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu a detaliat opinia Patriarhiei prin argumente solide.

„Noţiunea de „gen”, vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”. Altfel, celelalte reacţii negative referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/ sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere religios.

Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre „Cartea vieţii”, ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă.

Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”. Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni, indiferent de religia sau confesiunea lor“, spune Bănescu.

Vasile Bănescu mai transmite că Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, a transmis BOR.

Părerea unui preot romano-catolic

Un preot romano-catolic, Francisc Dobos, a publicat pe pagina sa de socializare Facebook un mesaj cu referire la aceste modificări ale cărților de identitate.

„O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc.
Oamenii râdeau de mine, evident. Dar eu am devenit supi și strigam peste tot că sunt discriminată, gen. Mă înțelegi?!
Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc.
Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc.
Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat :)))
Capisci?!”, a transmis preotul romano-catolic Francisc Dobos.
Critici au fost aduse și de parlamentari. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, parlamentarul PNL, Pavel Popescu, menţionează faptul că nu e de bun augur schimbările survenite la redactarea noilor buletine de identitate. Altfel spus, deputatul se arată deranjat de noua abordare ideologică a MAI și a Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 decembrie 2024
07 decembrie 2024