Actualitate

Reacție dură AUR la adresa UDMR: „Nu își are locul în Parlamentul României. Vrem modificarea Constituției pentru interzicerea partidelor pe criterii etnice“

Publicat: 07 dec. 2020
George Simion, președintele AUR
George Simion, președintele AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reacționat dur la mesajul transmis de UDMR. AUR transmis, luni, 7 decembrie, într-un comunicat de presă – ca răspuns la afirmațiile făcute de Kelemen Hunor – că UDMR „nu își are locul în Parlamentul României” și vrea modificarea Constituției pentru a interzice formațiunile politice pe criterii etnice.

AUR consideră ca find „absurde” declarațiile lui Kelemen Hunor, care a spus că „nu era nevoie de așa ceva în Parlamentul României, în 2020”.

„UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Respectăm comunitatea maghiarilor din România și avem candidați etnici maghiari în AUR care intră în Legislativ. AUR se opune, însă, constituirii și funcționării formațiunilor politice pe criterii etnice iar în acest sens va demara o campanie națională pentru modificarea Constituției în sensul interzicerii formațiunilor politice pe criterii etnice”, spune copreședintele AUR George Simion, potrivit comunicatului de presă.

UDMR, despre AUR: „Nu-și are locul într-un Parlament democratic!“

Reprezentanții UDMR au lansat un atac dur la AUR, noua formațiune politică ce a prins loc în Parlament.

Senatorul UDMR Tanczos Barna spune că AUR, care a fost surpriza alegerilor parlamentare 2020, nu-și are locul, în anul 2021, în Parlamentul României.

Tanczos Barna susține că UDMR este interesată de formarea unui guvern de centru-dreapta şi că va negocia cu formaţiuni aflate în aceeaşi familie de partide politice la nivel european, dar în ceea ce privește formațiunea

„Am afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta, cu formaţiuni politice care sunt în acelaşi partid politic la nivel european sau grup politic, familie de partide politice, la nivel european. UDMR este interesat de formarea unui astfel de guvern şi în cazul în care vom fi invitaţi, vom purta cu siguranţă negocieri cu partidele care fac parte din PPE”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna: „Aşteptăm să fim întrebaţi dacă vrem să participăm la guvernare“

Liderul UDMR a refuzat să spună cu ce partide nu ar negocia UDMR în acest moment, punctând că aşteaptă să fie întrebaţi dacă vor să participe la guvernare.

„N-aş vrea să spun că nu negociem. Aşteptăm să fim întrebaţi dacă vrem să participăm la guvernare, trebuie să vedem şi decizia preşedintelui Iohannis, care va desemna un premier şi în cazul acesta, cu siguranţă, vom purta aceste negocieri. Linia de 5% de care trebuie să treacă partidele de la coada clasamentului e o zonă destul de interesantă, nu ştim cum se va finaliza după numărătoarea voturilor această intrare în Parlament pentru PMP, care face parte din aceeaşi familie politică ca şi noi, nu ştim ce se va întâmpla cu Pro România şi noi sperăm să se finalizeze într-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiară.

În ceea ce priveşte partidul AUR, nu credem că aceste acţiuni şi aceste declaraţii, de multe ori împotriva comunităţii maghiare, îşi au locul, din nou, în 2021, în Parlamentul României”, a mai spus Tanczos Barna.

Speriați de AUR

Senatorul UDMR a menționat că speră că liderii AUR îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară din România.

„Noi am văzut câteva ieşiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi considerăm că nu îşi au locul în secolul XXI într-un parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegătorilor trebuie respectată. Şi în cazul în care acest partid va intra în Parlamentul României, nu pot decât să sper că îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară din România”, a zis Tanczos Barna.

Adauga un comentariu