Boli si tratamente

Reacțiile alergice la vaccinul Moderna anti-COVID-19 sunt extrem de rare, arată un raport

Publicat: 23 ian. 2021
doze vaccin moderna
Vaccin COVID-19

Vaccinul Moderna COVID-19 cauzează rareori reacții alergice severe, potrivit noilor date publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) SUA.

Între 21 decembrie și 10 ianuarie, mai mult de 4,04 milioane de persoane au primit vaccinul Moderna COVID-19, dar doar 10 au dezvoltat o reacție alergică gravă, care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie. Vorbim asadar despre 2,5 cazuri de anafilaxie la 1 milion de persoane vaccinate, conform raportului săptămânal al CDC privind morbiditatea și mortalitatea.

Nu este încă clar ce cauzează alergiile severe, dar 9 din 10 dintre aceste cazuri au apărut la pacienții cu alergii cunoscute anterior (cinci au avut anterior anafilaxie). Majoritatea au avut alergii la diferite medicamente, cum ar fi penicilina, dar unul a avut alergii de mediu și alimentare, iar altul nu a avut alergii cunoscute anterior, potrivit raportului.

9 din 10 pacienți au dezvoltat simptome – cum ar fi vărsături, greață, respirație șuierătoare, umflarea limbii și erupții cutanate – la 13 minute de la administrarea vaccinului și unul a dezvoltat simptome în 45 de minute.

Reacțiile alergice la vaccinul Moderna anti-COVID-19 sunt extrem de rare: este mai probabil să fiți lovit de fulgere decât să aveți o adevărată reacție anafilactică

Toți cei 10 pacienți au fost tratați cu epinefrină – un hormon cunoscut și sub numele de adrenalină; patru au fost tratați într-o secție de urgență și șase au fost spitalizați, dintre care patru au necesitat intubație. Dar toți cei 10 pacienți și-au revenit, potrivit raportului.

„Pe baza acestei monitorizări timpurii, anafilaxia după primirea vaccinului Moderna COVID-19 pare a fi un eveniment rar”, au scris autorii în raport, potrivit Live Science. Dar, deoarece nu există încă date pe scară largă despre vaccinurile COVID-19, este dificil să se compare riscul de anafilaxie cu vaccinurile non-COVID-19, au scris ei. Într-un raport săptămânal anterior privind morbiditatea și mortalitatea, publicat pe 15 ianuarie, cercetătorii au estimat că vaccinul Pfizer-BioNTech provoacă anafilaxie în aproximativ 11,1 cazuri la un milion de doze (0,001% șanse); această estimare s-a bazat pe date timpurii.

Totuși, anafilaxia asociată atât cu vaccinurile COVID-19 Pfizer, cât și cu cele Moderna pare să fie peste numărul mediu de cazuri de anafilaxie identificate in vaccinurile anterioare. În 2015, cercetătorii au calculat că șansa de a dezvolta o reacție alergică severă la un vaccin este de aproximativ 1,31 din 1 milion, potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Allergy Clinical Immunology.

„Reacțiile alergice la vaccinuri sunt foarte rare. Statistic, este mai probabil să fiți lovit de fulgere decât să aveți o adevărată reacție anafilactică la un vaccin”, a declarat dr. Purvi Parikh, alergolog și imunolog la NYU Langone Health.

Persoanele care au avut o reacție alergică la prima doză de vaccin nu ar trebui să primească a doua doză, au mai notat autorii. CDC recomandă, de asemenea, ca persoanele care primesc vaccinuri COVID-19 să fie, de asemenea, monitorizate timp de aproximativ 15 minute sau 30 de minute dacă au antecedente de alergii sau anafilaxie.

Adauga un comentariu