Arte vizuale

Record pentru o operă a pictorului italian Cimabue

Publicat: 29 oct. 2019

Record pentru o operă a pictorului italian Cimabue. Tabloul ”Hristos batjocorit”, al pictorului italian Cimabue, a devenit tabloul primitiv cel mai scump adjudecat la o vânzare publică.

Acesta a fost achiziţionat la suma de peste 24 milioane de euro. Licitația istorică a avut loc la Senlis, lângă Pariş.

Suma a crescut la 19,5 milioane de dolari în timpul licitaţiei, fără taxe, după ce tabloul de mici dimensiuni (25,8 cm pe 20,3 cm), fusese estimat la între 4 şi 6 milioane de euro.

Record pentru o operă a pictorului italian Cimabue

Organizatorii licitaţiei nu au precizat care a fost profilul cumpărătorului acestei lucrări, descoperite din întâmplare.

Tabloul a fost descoperit în casa unei bătrâne de Compiegne, nu departe de Pariş.

Este prima dată în decenii când un tablou de Cimabue este scos la licitaţie.

„Această lucrare devine pictura primitivă (dinainte de 1500) cea mai scumpă din lume (…) şi, de asemenea, a şaptea cea mai scumpă pictură veche din lume, a indicat într-un comunicat Acteon.

Printre cei opt ofertanţi se numărau muzee. Licitaţia a început la 3 milioane de euro, iar trei dintre dintre ofertanţi s-au aflat în sală.

„Hristos batjocorit” a fost realizat în tempera pe bază de ou şi fundal din aur, pe o planşă din lemn de plop.
Făcea parte dintr-un diptic din 1280, în care erau reprezentate, pe opt panouri de dimensiuni asemănătoare, scene din ciclul Patimilor.

Până în prezent, sunt cunoscute două dintre aceste scene: ”Biciuirea lui Hristos” (aflată în colecţia Frick, în New York) şi ”Fecioara Maria aşezată pe tron cu fiul ei, înconjurată de doi îngeri” (Naţional Gallery, în Londra).loading...

Adauga un comentariu