Eveniment-Social

Rectorul UAIC, profesorul Tudorel Toader în exclusivitate pentru BZI LIVE: „Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de rector. Misiunea mea în cei patru ani de până acum a fost nu să promit, ci să demonstrez prin fapte.”

Publicat: 10 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 10 februarie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost invitat rectorul celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior din România – Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) anume prof. univ. dr. Tudorel Toader! A fost unul dintre cele mai interesante dialoguri, de anul acesta, pe plan educaţional local şi naţional.

Universitatea Cuza, cea mai căutată din România de către absolvenții de liceu

Alături de domnia sa au fost abordate puncte extrem de importante ce ţin de: evoluția, în 2019, a UAIC, proiecte de investiţii în infrastructura, resursa umană, cercetare dar şi despre diverse aspecte ce au legătură cu viaţa studenţească şi universitară. Astfel, de la o admitere spectaculoasă anul trecut (Universitatea Cuza a fost cea mai căutată din România de către absolvenții de liceu – n. r.), o premieră în ultimul deceniu, pentru UAIC, proiecte de 150 milioane lei în derulare sau care urmează să fie implementate, conservarea şi securizarea patrimoniului instituţiei, atât în Iaşi dar şi în ţară, reabilitări de clădiri istorice, orizonturi europene pentru Universitatea Cuza, internaţionalizare, realizarea celei mai moderne baze sportive academice din întreaga ţară, 20 milioane euro investite în staţiuni de cercetare şi până la realizarea unui spectaculos imobil destinat angajaţilor de la Cuza vor fi alte puncte ale emisiuni – dialog cu rectorul Toader.

Plan spectaculos de investiții, reabilitare și modernizare a unor clădiri – simbol

Pe de altă parte, investițiile masive și proiecte spectaculoase pentru Stațiunile de Cercetare, reabilitări ale unor clădiri – simbol precum Casa Universitarilor, Corpul A și Corpul B, Casa Universitarilor și Corpurile E și O, securizarea a suprafețe importante din Grădina Botanică Anastasie Fătu au fost alte repere ale acestei ediţii exclusive alături de rectorul Toader. Dincolo de toate acestea, universitarul a oferit şi cu alte detalii inedite şi în exclusivitate ce ţin de prezentul şi viitorul Universității.

Cea mai modernă bază sportivă din Moldova

De reamintit că, pe o suprafață uriașă și într-o zonă rezidențială a Iașului, de aproximativ 9.000 metri pătrați, se pregătește o mega-construcție, unde se vor înveşti 15 milioane de euro. Deja, Primăria Municipiului Iași a aprobat Planul Urbanistic Zonal – PUZ. Totul se va întâmpla pe strada Sărărie, numărul 200. Aici, Universitatea Alexandru Ioan Cuza intenționează să realizeze un Complex Sportiv ultra-modern. Acesta include un compus din terenuri exterioare, bazin de înot acoperit, sală de jocuri sportive, cu terenuri omologate de handbal, baschet și volei, prevăzut cu tribune rabatabile pentru 4.000 de locuri. Construcția va avea o înălțime de 21 metri din punctul cel mai înalt al terenului natural în zona construită, subsol, demisol, parter și un etaj. E vorba și de spații verzi, pe acoperișul clădirii urmând a fi propuse astfel de spații, cu respectarea legislației în vigoare.

„Vom construi un Complex Sportiv modern pentru întreaga comunitate academică”

Având în vedere toate acestea, rectorul UAIC arată că investiția este destinată atât facultății de profil a instituției de învățământ superior, cât și pentru întreaga comunitate academică a urbei și nu numai. „Vom construi un Complex Sportiv modern, pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport, pentru întreaga comunitate academică. Este nefiresc să ai Facultate de Educație Fizică și Sport, să ai Sportul ca disciplină obligatorie în planurile de învăţământ ale tuturor facultăților și să nu ai o bază sportivă modernă!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

O bibliotecă ultra-modernă

Mai departe, rectorul Universităţii Cuza a pus la punct și demararea lucrărilor legate de o viitoarea bibliotecă, ultra-modernă. Aceasta se va afla în Corpul O al UAIC, din zona Copou, şi va intra într-un amplu proces de reabilitare. Investiţia este una consistentă şi va transforma biblioteca într-una dintre cele mai moderne din Iaşi.

Cuza a devenit proprietara Primăriei și a unui teren de două mii pătrați

De asemenea, o altă reușită pentru actuala conducere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza e legată de întrarea în posesie a clădirii Primăriei și a alte aproximativ două mii metri pătrați. Astfel, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava, respectiv Consiliul Local al comuniei Dorna Candrenilor – județul Suceava au aprobat trecerea unor imobile, din patrimoniul public al acestei comune, în administrarea Universității Cuza! Concret, instituția de învățământ primește în administrare „Teren aferent sediului fostei Primării și a Consiliului Local Dorna Candrenilor. Concret, Cuza a primit Cartea Funciară la data de 29 ianuarie, 2019 pentru a administra, cu titlu gratuit, o clădire, respectiv anexă și un teren aferent de 1.897 metri pătrați.

Centru Regional de Formare Profesională în Turism

Aici, UAIC intenționează să dezvolte un Centru Regional de Formare Profesională în Turism. Despre toate acestea dar și despre decizii ce țin de premierea cu bani ai celor mai buni cercetători, gratuitate la abonamente la Bibliotecă, Central Universitara Mihai Eminescu studenţilor de anul I, parteneriate naționale și internaționale, investiția în prevenirea abandonului universitar, relația și parteneriatul cu zona privată au mai reprezentat puncte ale emisiunii cu rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Adauga un comentariu