Local

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, prof. univ dr. Tudorel Toader, în numele celei mai importante alianţe academice din România îl acuză pe Florin Cîțu de abuz în serviciu şi încălcarea legii

Publicat: 10 iun. 2021
Prof. univ. dr. Tudorel Toader și premierul Florin Cîțu
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul universității UAIC îl acuză de abuz în serviciu pe premierul Florin Cîțu

Rectorul Universităţii ” Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași, prof. univ dr. Tudorel Toader critică în termeni duri proiectul lui Florin Cîțu referitor la pensionar. Rectorul UAIC, în numele celei mai importante alianţe academice din România, Consorțil Universitaria explică faptul că premierul face un abuz în serviciu şi încalca legea.

În altă ordine de idei, scrisoare este semnată de 4 rectori, printre care Tudorel Toader, Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii „Babeş̦ Bolyai” din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din București și prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara”.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader explică faptul că premierul Florin Cîțu face un abuz în serviciu

Într-o scrisoare publicată şi semnată de prof. univ dr. Tudorel Toader se cere imperios respectarea regimului autonom al universităţilor:

„Membrii Consorțiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din Bucureșţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeş̦ Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureșţi, Universitatea de Vest din Timiş̦oară, au aflat consternați de aprobarea, în ședința de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția să abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități. menționează scrisoarea.

Nimeni nu are dreptul legal să intervină prin modificarea legii în autonomia universităţilor

În continuarea scrisorii publice, membrii Consorțiului Universitaria, inclusiv Tudorel Toader trag un semnal de alarmă în legătură cu faptul că, prin modificarea legislaţiei se aduce o atingere gravă a autonomiei şi autorităţii universitare:

Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții.

Membrii Consorțiului Universitaria solicită imperios respectarea legală și reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri. se arată în argumentele Consorțiului Universitaria.

De la ce a început tot scandalul pensionării

Scandalul pensionărilor și a creșterii vârstei de pensionare a stârnit numeroase controverse. Proiectul de lege depus de PNL-USR-PLUS-UDMR prevede faptul că, la cerere, persoanele pot solicita să se pensioneze la 70 de ani, nu la 65 (în cazul bărbaților) și 61 (în cazul femeilor). De altfel, angajatorul nu ar avea dreptul să îi refuze cererea de a majora vârsta de pensionare. După inițiativa legislativă în spațiul public au apărut numeroase voci care au desființat legea. De exemplu, Lia Olguța Vasilescu a declarat că este absolut incredibil ca o persoană să poată lucra până când moare și că nimeni nu poate face acest lucru.

O altă voce critică în spațiul public a fost si a Gabrielei Firea, senator și fostul primar al Bucureștiului. Aceasta s-a arătat pur și simplu șocată de declarațiile făcute de Raluca Turcan în legătură cu egalarea vârstei de pensionare la femei și la bărbați. Ministrul Muncii a declarat anterior faptul că există un plan ca atât femeile cât și bărbații să iasă la pensie la aceeși vârstă, respectiv 65 de ani.

Comentarii
 • E clar ca treaba cu 70 de ani este ca sa ne obisnuiasca cu ideea ca vom munci pana in buza gropii. Este strategia impunerii graduale a masurilor negative (acceptarea unei măsuri inacceptabile prin impunerea ei in mod treptat, pe mai multi ani, ca lumea sa se obisnuiasca cu ideea – Chomsky).

  De ce este o masura proasta? Pentru ca nu are nici un efect pozitiv. Multi bugetari or sa vrea sa continue activitatea. Cu trei consecinte :
  1. Se blocheaza posturile. Batranii continua, tinerii raman pe afara. Cand mai faci schimbul de generatii?
  2. Randamente scazute la costuri mari. De la o varsta incolo capacitatea de munca scade. Dar salariul ramane mare. Batranii au vechime, poate si functie.
  3. Demotivare. N-ai cum sa-l motivezi pe unul de 67 de ani si nici nu ai cum sa-l constrangi. Sa zicem ca-l concediezi. Ei, si? Intra in pensie, nu-si cauta serviciu.

  Doamna Turcan, daca vreti sa faceti ceva, creati facilitati fiscale pentru angajatorii care angajeaza persoane 50+. Astia sunt in pericol, nu cei care au depasit 65 de ani si pot iesi la pensie. Inspirati-va din ce este in Germania; ei deja au asa ceva.

 • Putoarea buboasa mai are tupeu sa guitze??? ba lichea spurcata marsh si sugete su pirnaiasul tau de Dragnea…. muci si scuipatzi!!!

Adauga un comentariu