Actualitate

Reguli noi de circulație! Se schimbă legislația pentru conducătorii de trotinetă electrică

Publicat: 05 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reguli noi de circulație Se schimbă legislația pentru conducătorii de trotinetă electrică
Tot mai multe trotinete electrice au fost implicate, anual, în multe accidente rutiere grave, pe drumurile României, soldate cu răniţi şi chiar şi decedaţi

Reguli pentru trotinetiști

Trotinetele sunt tot mai prezente în orașele de la noi din țară, mai ales în cele aglomerate. Este un mijloc de transport destul de rapid, accesibil, care te ajută să economisește mult timp și să nu mai poluezi.

Au fost stabilite noi reguli pentru cei care optează să se deplaseze cu ajutorul unei trotinete. Toți conducătorii trebuie să le respecte pentru a nu risca amenzi uriașe, dar și pentru a evita îngreunarea traficului. Astfel, acestea seamănă destul de mult cu cele valabile și la bicicliști.

O regulă extrem de importantă se referă stric la modul de circulație. Astfel, deplasarea trebuie menținută pe un singur rând pe drumurile publice, iar conducătorii trebuie neapărat să aibă la ei un act de identitate, pentru că și ei pot fi opriți de către organele de poliție.

“Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Cum trebuie să circuli cu trotineta

Mai mult, trotineta pe care o folosește trebuie să fie una în stare bună, care să fie beneficiezi de toate dotările necesare. Astfel, acest dispozitiv de transport trebuie, obligatoriu, să fie dotat cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace. De altfel, trebuie să ai la trotineta ta și un claxon funcțional și lumini bune, pe care să le utilizezi pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă. Dacă nu ai lumini, trebuie să atașezi cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

Ca pentru orice alt vehicul, chiar și deplasarea cu trotineta electrică e interzisă sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mai mult de atât, circulația cu trotinetele electrice e interzisă pe partea carosabilă atunci când această e acoperită cu zăpadă, gheață sau polei. Atenție! Nu se circulă cu trotineta pe trotuar.

Adauga un comentariu