Local

Reîncepe dezinfecția în interiorul scărilor de bloc din Iași. Spațiile comune vor fi curățate cu dezinfectant și clor, oferit de asociațiile de proprietari

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reîncepe dezinfecția în interiorul scărilor de bloc din Iași. Spațiile comune vor fi curățate cu dezinfectant și clor oferit de asociațiile de proprietari
Se reia activitatea de dezinfectare a scărilor de bloc din municipiul Iași

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit reluarea activităților de dezinfectare a scărilor de bloc din municipiul Iași. Astfel, toate asociațiile de proprietari au obligația de a asigura materialele necesare pentru dezinfecția spațiilor comune și pentru aplicarea unei cantități zilnice de clor pe preșurile pentru încălțăminte

La nivelul scărilor de bloc din Iași se reia programul zilnic de curățenie cu soluții dezinfectante pe fondul înmulțirii numărului de infectări cu COVID-19. În cazul asociațiilor de proprietari, pe lângă programul obișnuit de curățenie se aplică o cantitate de aproximativ 1 litru de clor pe fiecare covoraș montat la intrarea în bloc. Conform hotărârilor luate la nivelul autorităților locale, asociațiile de proprietari și locatari din Iași au obligația de a relua activitatea de dezinfectare cu substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu în interiorul scărilor de bloc.

„Legea obligă administratorii asociațiilor de proprietari să ia toate măsurile sanitare impuse de autorități. În cazul asociațiilor administrate de Termo-Service, societatea va fi responsabilă de aplicarea măsurilor sanitare. Asociațiile care se auto-administrează sunt obligate să asigure materialele necesare pentru dezinfecție: hipoclorit de clor, covorașe, materiale dezinfectante”, au declarat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Se distribuie gratuit materiale dezinfectante la asociațiile de propreitari din Iași

În fiecare zi, angajații firmei din subordinea municipalității care administrează mai bine de o treime din blocurile de locuințe din Iași, Termo-Service SA, aplică soluție dezinfectantă la intrările în blocuri, pentru reducerea riscurilor privind sănătatea locatarilor.

„Facem precizarea că înaintea reluării obligativității de aplicare a substanței dezinfectante, Termo-Service SA a realizat această activitate zilnic doar din inițiativa societății noastre, din dorința de a veni în sprijinul proprietarilor. Astfel, încă din luna martie am dezinfectat zilnic scările de bloc. Personalul angajat pentru curățenie se ocupă de dezinfecția scărilor de bloc. Pe lângă aplicarea cantității de clor pe preșurile de la intrare, se mai realizează și dezinfectarea spațiilor comune: ușile, lifturile, balustrăzile etc.”, a declarat Alin Aivănoaei, directorul general Termo-Service SA Iași.

O tonă de clor pe zi este suficientă pentru dezinfecția scărilor de bloc administrate de Termo-Sevice SA

Aceste operațiuni suplimentare de dezinfecție nu majorează cheltuiala de curățenie, fiind un bonus acordat asociațiilor de proprietari din Iași. În acest scop, Primăria Municipiului Iași va pune la dispoziția SC Termo-Service SA o tonă de hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5 la sută.

„Soluția are o concentrație mare, așa că este diluată la nivelul abrobat de către Direcția de Sănătate Publică. Mai precis, o tonă de hipoclorit de sodiu la diluție reprezintă o cantitate de 35-40 de tone de soluție dezinfectantă. Zilnic se consumă o cantitate de aproximativ o tonă de clor (hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5 la sută diluat) pentru dezinfectarea scărilor de bloc. Pe parcursul unei luni, achiziția unei tone de clor este suficientă pentru a asigura zilnic dezinfectarea scărilor de bloc”, a mai explicat oficialul Termo-Service SA.

Autoritățile solicită Asociațiilor de proprietari din Iași să ia măsuri pentru dezinfectarea riguroasă a spațiilor comune

Direcția Fond Locativ din cadrul Primăriei Iași, prin Serviciul Asociații de Proprietari, a achiziționat, încă de la sfârșitul lunii martie 2020, 4.499 de preșuri pentru încălțăminte care pot fi îmbibate cu dezinfectant, în valoare de 40.360 de lei, care au fost montate la toate scările de bloc din municipiul Iași.
Având în vedere că asociațiile au persoane angajate pentru activitatea de curățenie, conducerea Primăriei Municipiului Iași face apel la reprezentanții asociațiilor să ia măsuri pentru dezinfectarea riguroasă și periodică a spațiilor comune. În Municipiul Iași sunt inventariate 4.341 scări de bloc, inclusiv cele din noile complexuri rezidențiale care s-au transformat în asociații de proprietari.

Adauga un comentariu