National

Republica Moldova are nevoie de ajutorul României pentru a achiziționa Remdesivir!

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Republica Moldova are nevoie de ajutorul României pentru a achiziționa Remdesivir
Antiviralul Remdesivir, folosit în tratarea COVID-19

Republica Moldova are nevoie de ajutorul României pentru a achiziționa Remdesivir! Totodată, aceasta cere sprijin și în achiziționarea de vaccinuri anti COVID-19. Remdesivir este acel medicament, aprobat pentru utilizarea lui în cazul pacienților care suferă de forme grave ale infecției cu noul coronavirus

Republica Moldova are nevoie de ajutorul României pentru a achiziționa Remdesivir!

Miercuri, președintele Republicii Moldova a anunțat că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit. Acest vaccin a fost respins de Klaus Iohannis, deoarece nu este omologat conform standardelor internaționale. Se consideră că nu a respectat toate fazele de dezvoltare.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din R. Moldova (AMDM), a fost în vizită la București miercuri și joi, pentru a se întâlni cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Totodată, s-a mai întâlnit și cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan.  A fost prezent și europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

„Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul infecției cu coronavirus pentru cetățenii Republicii Moldova”, i-a spus directorul general al AMDM și europarlamentarului Cristian Bușoi, raportor al PE pentru programul de sănătate. Cei doi au discutat despre posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19, dar și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19 care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus, subliniază un comunicat al Agenției Medicamentului din Republica Moldova.

De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înțelegere pentru colaborare între șeful Agenției Medicamentului din Republica Moldova și omologul său din România.

Remdesivir a ajuns în România! Un spital a început deja să îl folosească

Medicamentul oferă speranțe uriașe persoanelor infectate cu noul coronavirus și care suferă de o formă severă. Remdesivir a început deja să fie folosit de medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Cu toate că veștile sunt bune, doar 7 pacienți pot beneficia de acest medicament, fiindcă sunt doar 35 de doze.

Cu toate acestea, în prezent, la Spitalul din Timişoara sunt tratați, însă, 15 pacienţi cu coronavirus, internaţi la ATI. Cristian Oancea, afirmă că spitalul său a primit o primă tranșă de 35 de flacoane de Remdesivir. Acesta declară că va cere Ministerului Sănătăţii suplimentarea numărului de doze, deoarece cantitatea este insuficientă în raport cu nevoile de pe secţia de Terapie Intensivă.

Nu toți pacienții vor beneficia de tratament

„În acest moment avem Remdesivir aproximativ pentru şapte pacienţi, deja pe doi pacienţi aflaţi în Terapie Intensivă i-am pus sub acest tratament, urmând ca următorii să intre în următoarea perioadă, următoarele zile. De asemenea am făcut în atenţia Ministerului Sănătăţii o cerere de suplimentare a cantităţii de Remdesivir pentru spitalul nostru”, a declarat Cristian Oancea.

Mai multe desre acest articol puteți citi aici!

Adauga un comentariu