România primește 25.157 de flacoane de Veklury (Remdesivir), în mai multe tranșe, anunță Ministerul Sănătății. Prima tranșă va sosi vineri, 7 august și este suficientă pentru tratarea a 1.200 de pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).
Flacoanele de Remdesivir sunt furnizate în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, care a semnat un contract cu compania farmaceutică producătoare.
României i-au fost repartizate 6.026 flacoane Remdesivir, potrivit Ministerului Sănătății. Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate, după Spania.
Conform calendarului transmis de Bruxelles, pe 11 septembrie vor fi primite alte 10.336 de flacoane, pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar pe 9 octombrie – un număr de 8.795 de flacoane, care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili. Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.
România primește Remdesivir: Flacoanele vor ajunge în depozitele Unifarm
Livrarea medicamentului se va face în depozitele Companiei Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.
Veklury (Remdesivir) este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate. Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.
Din august vom avea tratamentul. Remdesivir, tratament COVID-19
Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit loturi de Veklury, pentru a răspunde nevoilor imediate.
„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19. Ieri, la mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți. Comisia face tot ce îi stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a spus Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.
Contractul va fi finanțat de instrumentul de sprijin de urgență al Comisiei. Astfel va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți care prezintă simptome severe de COVID-19. Costul total este de 63 de milioane de euro.
Pe baza unei chei de repartizare, Comisia își ia obligația de a distribui în mod echitabil medicamentul la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, Comisia Europeană organizează o achiziție comună care vizează acest medicament; se estimează că aceasta va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie.
În România, deja au fost pacienți care au beneficiat de acest tratament, deoarece Remdesivir a fost asigurat unor clinici ca parte a unui studiu clinic. Contractul semnat de UE oferă posibilitatea tuturor spitalelor să se bucure de tratament.